Germania nu acceptă plafonarea preţului gazelor, propusă de Comisia Europeană

Germania nu acceptă plafonarea preţului gazelor, propusă de Comisia Europeană

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat, joi, înaintea reuniunii Consiliului European, că se opune iniţiativei Comisiei Europene de plafonare a preţului la gaze şi asumării în comun a datoriilor, exprimând speranţa că naţiuni aliate, precum Statele Unite, nu doresc amplificarea crizei energetice.

Poziţia Germaniei riscă să adâncească disensiunile cu Franţa în privinţa cooperării energetice şi apărării în Uniunea Europeană.

"Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor generează riscul ca producătorii de gaz să vândă unde doresc, astfel că noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai puţin", a afirmat Olaf Scholz, citat de site-ul Tagesschau.de.

Cancelarul Germaniei a cerut ca Uniunea Europeană să ajungă la acorduri cu Japonia şi Coreea de Sud, astfel încât aceste ţări să nu genereze concurenţă pe piaţa achiziţiilor de gaze.

În plus, Olaf Scholz și-a exprimat speranţa, potrivit agenţiei ANSA, că "naţiuni precum Statele Unite, Canada şi Norvegia, care sunt solidare cu UE în privinţa Ucrainei, nu au interesul ca energia în Europa să devină imposibil de plătit".

În acest context, liderul de la Berlin a justificat încă o dată decizia Germaniei de a plafona preţul gazelor prin compensaţii în valoare de 200 de miliarde de euro, o măsură contestată de Comisia Europeană, de Franţa şi Polonia. Scholz a reamintit că Franţa, Italia şi Spania au adoptat măsuri similare.

Germania, susţinută de Olanda, urmează să se opună, la summit-ul UE de azi şi mâine, şi iniţiativei de asumare în comun a datoriilor pentru subvenţionarea clienţilor casnici şi companiilor în criza energetică, un plan susţinut de Franţa, Italia, Spania şi Grecia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇