Germania le dă 10.000 de euro celor care-și pun fotovoltaice sau stații de încărcare auto. Bugetul s-a terminat în câteva ore

Germania le dă 10.000 de euro celor care-și pun fotovoltaice sau stații de încărcare auto. Bugetul s-a terminat în câteva ore

Autoritățile germane au lansat un program prin care decontează până la 10.000 de euro cetățenilor care dețin sau și-au comandat mașini electrice, pentru a-și instala acasă panouri solare, acumulatori sau stații de încărcare.

Aproximativ 33.000 de persoane s-au înscris, iar cererea a fost atât de mare încât bugetul de 300 milioane de euro s-a epuizat în câteva ore miercuri dimineață, site-ul programului blocându-se de mai multe ori, relatează Deutsche Welle.

Persoanele care dețin o locuință și au o mașină electrică sau fac dovada că au comandat deja una sunt eligibile pentru o subvenție de până la 10.200 de euro. Banii pot fi folosiți pentru cumpărarea și instalarea de panouri solare, a unei baterii pentru stocarea curentului sau a unei stații de încărcare pentru mașina electrică.

ADVERTISING

Guvernul nu dă banii în avans, ci decontează cheltuielile după achiziționarea și instalarea echipamentelor.

Solicitanții pot primi subvenția integrală doar dacă acceptă să permită golirea bateriei mașinii lor în perioadele de vârf de consum. Cu alte cuvinte, când mașina nu circulă, bateria acesteia poate servi și ca o mică rezervă, fie pentru a consolida puterea din reţeaua electrică, fie pentru susținerea consumului casnic.

Potrivit autorităților, încurajarea populației să folosească surse proprii de energie ar reduce presiunea de pe stațiile publice de încărcare a mașinilor electrice și ar compensa o parte din consumul acoperit de rețeaua electrică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Programul a fost criticat, însă, de ZDK, o federație patronală din sectorul auto, care consideră că schema guvernului are "un defect structural decisiv", fiindcă nu se adresează și celor care ar dori să-și cumpere mașini electrice, dar nu le-au comandat încă.

Programul va continua și în 2024, dar cu un buget mai mic, de 200 de milioane de euro. Data lansării următoarei ediții nu a fost încă anunțată.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇