Firmele mici sunt din nou obligate să facă pontajul și fișa postului pentru angajați

Firmele mici sunt din nou obligate să facă pontajul și fișa postului pentru angajați

Firmele mici românești au din nou obligația de a ține pontajul și fișa postului pentru salariați, indiferent dacă se înțeleg sau nu cu angajaţii în acest sens, potrivit Legii 275/2022.

Legea recent promulgată respinge OUG 37/2021, care scutea de o serie de obligații birocratice microîntreprinderile, definite ca firme cu cel mult nouă angajați, informează Startup Cafe.

Începând din mai 2021, OUG 37/2021 a dat microîntreprinderilor posibilitatea de a nu mai ține condica de prezență sau pontajul și să nu întocmească fișa postului pentru salariați, dacă firmele se înțelegeau cu angajații în acest sens.

ADVERTISING

Ordonanța de urgență îi dădea, totuși, angajatului posibilitatea de a obliga firma să-i comunice în scris fișa postului cu specificarea atribuțiilor.

În plus, OUG 37/2021 menționa că, pentru salariații mobili, salariații care desfășoară muncă la domiciliu și salariații microîntreprinderilor, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.

O altă prevedere a OUG din mai 2021 scutea microîntreprinderile de la obligația întocmirii regulamentului intern.

ADVERTISING

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat pe 7 septembrie 2022, o lege de respingere a OUG 37/2021, care prevedea aceste înlesniri pentru microîntreprinderi la anumite obligații din Codul Muncii.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pe data de 30 septembrie 2022.

Noua Lege 275/2022 care anulează vechea OUG 37/2021, cu toate facilitățile de debirocratizare acordate microîntreprinderilor, a fost publicată la 3 octombrie 2022 în Monitorul Oficial şi astfel a intrat deja în vigoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇