Elveţia a construit o centrală hidroelectrică subterană care poate încărca 400.000 de baterii de maşini simultan (Video)

Elveţia a construit o centrală hidroelectrică subterană care poate încărca 400.000 de baterii de maşini simultan (Video)

Elveţia a construit o centrală hidroelectrică subterană despre care spune că are capacitatea de a stoca suficientă electricitate pentru a încărca 400.000 de baterii de maşini simultan.

Dezvoltatorii centralei Nant de Drance, de 2,2 miliarde de franci elveţieni (2,30 miliarde de dolari), situată în cantonul Valais, care a fost pusă în funcţiune în iulie şi va fi inaugurată oficial luna viitoare, spun că instalaţia funcţionează ca o baterie gigantică, transmite Reuters.

Cele şase turbine ale sale, ascunse într-o cavernă aflată la 600 de metri sub pământ, au o capacitate de 900 MW, ceea ce o face una dintre cele mai puternice centrale de stocare prin pompare din Europa.

În timpul cererii de vârf, Nant de Drance produce electricitate din hidroenergie. Dar atunci când producţia din surse precum eoliană şi solară depăşeşte cererea, instalaţia stochează surplusul de electricitate prin pomparea apei în rezervorul superior Vieux Emosson.

”Procedând astfel, există pierderi ca pentru orice stocare, dar randamentul este foarte bun. Avem o eficienţă de aproximativ 80% pe întreg ciclul", a declarat directorul Alain Sauthier pentru Reuters.

Centrala a fost construită pe parcursul a 14 ani. Cu 360 de metri cubi pe secundă, volumul de apă care trece prin turbinele sale corespunde debitului de vară al fluviului Ron prin Geneva.

”Cantitatea de energie care poate fi de fapt stocată în această unitate este pur şi simplu gigantică, aproximativ 20 de gigawaţi oră. Aceasta înseamnă că, cu un rezervor plin poţi reîncărca 400.000 de baterii de maşini electrice simultan”, a spus Sauthier.

De obicei, centrala pompează apă în depozit după-amiaza, noaptea şi în weekend, apoi generează energie dimineaţa şi seara, când preţurile sunt mai mari, a explicat el.

”Aş spune că nu este important doar pentru Elveţia, este şi o uzină importantă la nivel european, deoarece va contribui la stabilitatea reţelei electrice în Europa şi la securitatea aprovizionării în Europa”, a mai declarat Sauthier.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇