Economia americană a înregistrat în 2020 cea mai slabă performanţă din ultimii 74 de ani - analişti

Economia americană a înregistrat în 2020 cea mai slabă performanţă din ultimii 74 de ani - analişti
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pagubele provocate de pandemia Covid-19 economiei americane ar urma să fie anunţate joi, însă analiştii susţin că prima economie a lumii a înregistrat anul trecut cea mai gravă contracţie de după 1946.

Datele oficiale privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul patru 2020, ce urmează să fie publicate joi de Departamentul Comerţului, ar urma să arate de asemenea că revenirea din pandemie a pierdut viteză la finele anului trecut, pe fondul celui de-al doilea val de infecţii cu coronavirus şi al epuizării ajutoarelor guvernamentale, transmite AFP.

ADVERTISING

Potrivit estimărilor din luna decembrie ale Rezervei Federale, economia americană a înregistrat anul trecut o contracţie de 2,5%, similară cu cea din timpul crizei financiare mondiale. Însă unii economişti sunt mult mai pesimişti, estimând o contracţie de până la 3,6% în 2020, ceea ce ar fi cea mai slabă performanţă de după 1946.

"În 2020 comparativ cu 2019, Produsul Intern Brut a scăzut cu aproximativ 3,5%", prognozează Jason Furman, profesor de economie la Universitatea Harvard şi fost membru al comisiei economice de la Casa Albă în mandatul preşedintelui Barack Obama.

ADVERTISING

"Este vorba de cea mai puternică scădere a PIB de la demobilizarea de după cel de-al doilea război mondial în 1946 pentru că acea contracţie din cel de-al doilea trimestru a fost foarte puternică şi a fost recuperată doar parţial în trimestrul al treilea şi al patrulea", a detaliat Jason Furman.

Economia a fost lovită din plin de pandemie

În 2019, economia americană a înregistrat un avans de 2,2% iar sănătatea economiei americane a fost unul dintre argumentele de campanie ale fostului preşedinte Donald Trump.

ADVERTISING

Anul trecut, însă, prima economie a lumii a fost lovită din plin de pandemia Covid-19, care a dus la închiderea a numeroase companii de la restaurante şi până la operatori aerieni, aruncând milioane de americani în şomaj şi sărăcie.

La finele lunii decembrie erau încă 16 milioane de americani care se bazau pe alocaţiile de şomaj. Preşedintele Fed, Jerome Powell a avertizat miercuri că rata reală a şomajului se apropie de 10%, faţă de cifrele oficiale de 6,7%.

Pentru 2021, Fondul Monetar Internaţional mizează pe o creştere de 5,1% a economiei americane, stimulată de ultimul plan de susţinere în valoare de 900 de miliarde de dolari adoptat la finele lunii decembrie.

Ar fi vorba de cea mai puternică creştere anuală înregistrată de economia americană după 1984. În schimb, Rezerva Federală americană mizează pe o creştere de 4,2% în 2021 şi un avans de 3,2% în 2022.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇