Deficitul explodează din nou. Năsui: Și PNL și PSD au jucat un joc iresponsabil, ruleta rusească cu economia

Deficitul explodează din nou. Năsui: Și PNL și PSD au jucat un joc iresponsabil, ruleta rusească cu economia

Deficitul explodează din nou, iar cel mai mare rău îl fac politicienii iresponsabili, susține deputatul USR Claudiu Năsui.

Năsui explică, într-o postare pe contul său de Facebook, că în ultimii trei ani cheltuielile statului au tot crescut, deficitul fiind ”complet scăpat de sub control” încă din 2019. În opinia deputatului, cel mai mare rău îl fac politicienii care cresc cheltuielile, însă din banii unei ”economii care nu mai rezistă”.

Raiffeisen Bank așteaptă un deficit bugetar mai mare decât ţinta Guvernului, în jur de 9,5%

”Deficitul explodează din nou. Cel mai mare rău nu ni-l face pandemia, ci politicienii iresponsabili care tot cresc cheltuielile statului din banii unei economii care nu mai rezistă.

ADVERTISING

Din 2017 cheltuielile statului au tot crescut în fiecare an, iar asta cu procente cu două cifre. A fost o explozie a cheltuielilor care a luat resurse din mediul privat și le-a dus la stat.

Deficitul era complet scăpat de sub control chiar din 2019, înainte de pandemie, darămite după. Și PNL și PSD au jucat un joc iresponsabil din care unicii pierzători sunt românii și economia țării. Fiecare a dublat alocațiile, dar, evident, pe guvernarea celuilalt. Alocațiile fiind un subiect care atrage atenția și în care toți par să ignore întrebarea fundamentală: de unde bani?”, se arată în postarea parlamentarului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cîţu explică de ce creşte deficitul la 8,6% din PIB. Totuşi, stăm bine în UE

”Politicienii au jucat ruleta rusească cu economia”

Năsui punctează că ”politicienii au jucat ruleta rusească cu economia”, iar când a venit pandemia, a picat ”castelul de cărți”. El mai notează că ”ne paște o estimare conservatoare de 91 de miliarde de lei, pe minus”.

”O să ni se zică că nimeni nu putea prevede pandemia. Așa este. Dar nimeni nu ne-a obligat să fim complet iresponsabili în anii în care am avut creștere economică și să facem deficite uriașe, când alte țări aveau excedent. Atunci când joci ruleta rusească, te aștepți la un moment dat să tragă revolverul. Cam asta s-a întâmplat cu România. Politicienii au jucat ruleta rusească cu economia. Un an le-a mers, încă unul, dar la un moment dat a venit pandemia și pică tot castelul de cărți.

ADVERTISING

Cîțu spune că toate deficitele bugetare au explodat, dar are o veste bună despre România

La doar 6 luni din 2020, suntem deja la un deficit mai mult decât dublu față de momentul acesta din 2019, iar predicția este că acesta se va dubla încă o dată până la finele anului. Ne paște o estimare conservatoare de 91 de miliarde de lei, pe minus.

Ca să înțelegem cât de gravă e situația, cheltuielile sunt atât de mult mai mari decât veniturile, încât ne vom îndatora cu aproape o treime din cât avem nevoie pentru a putea face toate plățile anul acesta. Și aici e cuvântul cheie: îndatorare. Toate se plătesc. Dar nu anul acesta”, potrivit lui Năsui.

Ministrul Finanţelor este mulțumit de deficitul bugetar: Este rezonabil, dacă ne uităm la contextul economic prin care trecem

Care este soluția

Deputatul USR mai arată și care este soluția în acest caz.

”Soluția este aceeași pe care o repet de ani de zile: stabilizarea cheltuielilor statului astfel încât contribuabilii să nu mai fie nevoiți să plătească pentru aparatul de stat mamut și pentru mafiile de partid.

Pe lângă asta, trebuie să facem din România o economie care să încurajeze munca. Birocrația și taxele absurd de mari pe muncă (suntem liderii Europei la impozitarea pe salariile mici) ne fac să ne irosim potențialul. De aceea continuăm să debirocratizăm și să luptăm pentru reforme reale”, conform sursei citate.

Semnele crizei în Europa: Cehia are un deficit de 12 ori mai mare decât înainte de COVID-19

În fine, acesta mai spune că țara noastră nu ar fi fost atât de dur lovită de criză dacă ”anii în care am fi putut avea creșteri economice ne-ar fi găsit cu excedent”.

”Măcar în ceasul din urmă guvernanții ar trebui să privească conservator și chibzuit felul în care cheltuiesc banul public. Sacul fără fund pe care ani de-a rândul l-au abuzat cei care s-au perindat pe la putere este acum descoperit, iar lucrurile sunt mai serioase decât anticipam”, conchide postarea

Deficitul explodează din nou. Cel mai mare rău nu ni-l face pandemia, ci politicienii iresponsabili care tot cresc...

Publicată de Claudiu Nasui pe Luni, 17 august 2020

Cîţu: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020. Contracţia economică va fi de 2,2% din PIB

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇