Semnele crizei în Europa: Cehia are un deficit de 12 ori mai mare decât înainte de COVID-19

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Camera inferioară a Parlamentului din Cehia a adoptat miercuri un plan al Guvernului, care prevede un deficit bugetar al guvernului central record de 500 de miliarde de coroane (21,11 miliarde de dolari) pentru 2020, de peste 12 ori mai mare faţă de ţinta anterioară pandemiei de coronavirus.

Deficitul va fi echivalent cu aproximativ 9% dn PIB-ul anticipat în 2020. Acest deficit nu include impactul bugetelor locale, sistemului de sănătate şi altor părţi din sectorul public care sunt incluse în finanţele publice totale.

ADVERTISING

Christine Lagarde: Criza COVID-19 va transforma profund economia. Europa se află într-o ''poziţie excelentă''

Măsura, care majorează deficitul bugetar de la nivelul anterior de 300 de miliarde de coroane, este a treia de acest timp adoptată din luna martie, când Guvernul a decis oprirea majorităţii activităţilor zilnice şi de afaceri din ţară, din cauza noului coronavirus.

În timp ce majoritatea restricţiilor au fost ridicate, banca centrală anticipează un declin al PIB de 8% în acest an, înaintea de o redresare de 4% în 2021.

ADVERTISING

”Consider că este un buget care menţine locurile de muncă şi susţine investiţiile, ceea ce este benefic pentru toţi cetăţenii acestei ţări”, a afirmat premierul Andrej Babis în Parlament.

Grecia nu acceptă condițiile UE pentru a folosi banii din fondul de urgență post-COVID: Vrem să ne facem propriile reforme

Consiliul bugetului de stat a apreciat că majorarea puternică a deficitului este prematură.

Cu toate acestea, Cehia are spaţiu să crească datoriile, după ce au scăzut în ultimii câţiva ani la 30,8% din PIB, comparativ cu o medie europeană de 79,3% din PIB.

ADVERTISING

Guvernul premierului Babis a promis măsuri de susţinere a economiei de aproximativ 1.200 de miliarde de coroane, majoritatea prin intermediul împrumuturilor comerciale susţinute de stat şi a garanţiilor.

Companiile s-au plâns că ajutoarele au venit prea încet şi uneori sunt dificil de obţinut.

Cîțu spune că economia României va scădea doar cu 2%. Comisia Europeană estimează 6%, dar e ”prea pesimistă”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇