Grecia nu acceptă condițiile UE pentru a folosi banii din fondul de urgență post-COVID: Vrem să ne facem propriile reforme

Grecia nu acceptă condițiile UE pentru a folosi banii din fondul de urgență post-COVID: Vrem să ne facem propriile reforme

Grecia nu va accepta condiţiile stricte impuse de Uniunea Europeană pentru folosirea fondului de urgenţă în cadrul planului de relansare după pandemia de COVID-19, a declarat premierul elen Kyriakos Mitsotakis pentru Financial Times într-un interviu publicat duminică.

„Grecii s-au maturizat mult. Şi vrem să ne facem propriile reforme”, a anunţat şeful guvernului de la Atena.

O revizuire semestrială a performanţelor economice desfăşurată de Comisia Europeană a fost suficientă şi nu este nevoie de „condiţionalităţi stricte suplimentare”, a insistat el.

Mitsotakis a declarat pentru Financial Times că Grecia are „o agendă de reforme foarte agresivă” care se va concentra pe „tranziţia verde”, „tranziţia digitală” şi încurajarea investiţiilor, în parte printr-un program de privatizare.

ADVERTISING

Ministrul elen al Sănătăţii: Grecia este o ţară sigură. Respectaţi-ne ţara!

Vineri, într-o intervenţie în parlament, Mitsotakis a anunţat noi măsuri în valoare de 3,5 miliarde de euro pentru a sprijini afacerile afectate de carantina impusă pentru a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus.

Grecia abia ieșise din gaură

Grecia reuşise să depăşească criza a datoriei publice în 2018 şi spera să înregistreze o creştere economică puternică în 2020.

Însă măsurile de izolare impuse la nivel naţional în martie pentru a preveni infecţiile cu coronavirus au dat peste cap aceste aşteptări.

ADVERTISING

Acum, se aşteaptă ca economia Greciei să se contracteze cu 8% până la 10% în acest an, revenind pe creştere abia din 2021.

Românii stau la coadă chiar și 6 ore ca să intre în Grecia. Ce spune Ministerul de Externe

Planul UE de ieșire din criza COVID

Comisia Europeană a prezentat propunerea sa privind un planul de redresare, care include un buget pe termen lung revizuit al UE de 1.100 de miliarde EUR pentru perioada 2021-2027 și o majorare temporară de 750 de miliarde EUR (Next Generation EU).

Aceste elemente se adaugă celor trei „plase de siguranță” în valoare de 540 de miliarde EUR instituite deja de UE pentru a sprijini lucrătorii, întreprinderile și țările.

ADVERTISING

La 19 iunie, membrii Consiliului European s-au reunit prin videoconferință. Liderii UE au discutat despre bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 și despre un plan de redresare pentru a răspunde crizei provocate de pandemia de COVID-19.

În urma reuniunii, președintele Consiliului European, Charles Michel, a început imediat negocierile cu statele membre. Un Consiliu European extraordinar va avea loc la Bruxelles în perioada 17-18 iulie 2020.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇