Cîţu explică de ce creşte deficitul la 8,6% din PIB. Totuşi, stăm bine în UE

Cîţu explică de ce creşte deficitul la 8,6% din PIB. Totuşi, stăm bine în UE
Captură video de la conferinţa de presă susţinută de ministrul Finanţelor, Florin Ciţu, pe tema rectificării bugetare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deficitul bugetar este estimat să crească în acest an de la 6,7% la 8,6% din PIB, cinci puncte procentuale fiind legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Cum arată proiectul privind rectificarea bugetară. Ce instituţii primesc bani în plus

"Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB. O majorare de cinci puncte procentuale faţă de deficitul aprobat iniţial de 3,6% din PIB. Am mai vorbit despre această influenţă asupra deficitului bugetar, de unde vine această creştere.

ADVERTISING

Avem o scădere, bineînţeles, a veniturilor în buget faţă de estimat de aproape 31 de miliarde de lei. Aceasta înseamnă trei puncte procentuale. Deci din cele cinci puncte procentuale care se adaugă la deficit faţă de estimarea iniţială, trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei, din faptul că economia trece printr-o perioadă dificilă, trece printr-o perioadă de criză şi bineînţeles este normal ca veniturile la buget să scadă.

În acelaşi timp, cheltuielile suplimentare la buget datorate, legate direct de criză, sunt în jur de două puncte procentuale. Deci cele cinci puncte procentuale suplimentare la buget în acest an sunt legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi.

ADVERTISING

Fără această criză am fi rămas la o estimare de 3,7% din PIB şi eu cred că am fi putut să facem mai bine", a spus Florin Cîţu, în cadrul unei conferinţe de presă privind rectificarea bugetară.

Cîţu explică rectificarea bugetară: Cea mai mare creștere a pensiilor și bani în plus la sănătate, educație și investiții, unde PSD tăia mereu

Cum e în Europa

Oficialul de la Finanţe a menţionat că pentru a înţelege magnitudinea cifrelor ar trebui să ne uităm la situaţia din Europa.

Potrivit ministrului, în Europa media majorărilor este de 7,7%, ceea ce înseamnă că deficitele cresc faţă de cele estimate iniţial cu puncte procentuale.

ADVERTISING

De asemenea, cele mai recente prognoze indică o înrăutăţire suplimentară a deficitelor bugetare mai ales în zona euro, astfel că, în Franţa, creşterea este la 11,4%, iar în Italia la 11,6%.

"În Europa, deficitele mai mari sunt cauzate de scăderea veniturilor", a explicat şeful de la Finanţe.

Cîțu spune că toate deficitele bugetare au explodat, dar are o veste bună despre România

Florin Cîţu a subliniat că rectificarea prezentată este doar o propunere, care va merge vineri în şedinţa de guvern pentru a fi aprobată, adăugând că dinamica economiei în 2020 a fost reestimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Azi e ședință de guvern. Prelungirea stării de alertă și rectificarea bugetară, pe ordinea de zi

"La această rectificare, Comisia Naţională de Prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracţia pe care o estimează Comisia Europeană pentru acest an este de 3,8%, faţă de o contracţie de 1,8%.

Cele două puncte procentuale vin exact din cele două luni în care economia a fost închisă. Aceasta înseamnă bineînţeles că şi PIB-ul nominal iniţial estimat a fost redus şi acesta înseamnă bineînţeles că există un impact asupra veniturilor. Deci de aici pornim cu rectificarea bugetară, de la acest context de înrăutăţire a estimării pentru dinamica economiei României în 2020", a mai spus Florin Cîţu.

Vezi și Valoarea punctului de pensie va creşte cu 14% de la 1 septembrie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇