Deficitul bugetar a ajuns în primele 8 luni la peste 54 miliarde de lei. Am cheltuit mai mult decât am încasat, mai ales din cauza pandemiei

Deficitul bugetar a ajuns în primele 8 luni la peste 54 miliarde de lei. Am cheltuit mai mult decât am încasat, mai ales din cauza pandemiei

Deficitul bugetar a ajuns în primele opt luni la 5,18% din PIB, adică 54,77 miliarde lei, faţă de 2,1% din PIB în perioada similară din 2019 (21,9 miliarde de lei).

Mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.

”Execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 54,77 miliarde lei (5,18% din PIB), din care mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.

ADVERTISING

Sume în valoare de 31,17 miliarde lei (2,95% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, a anunţat luni Ministerul de Finanţe.

S-a încasat mai puțin din cauza crizei

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 201,32 miliarde lei în primele opt luni ale anului 2020, în timp ce cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 256,09 miliarde lei.

ADVERTISING

Creşterea deficitul bugetar aferent primelor opt luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-august datorită crizei, precum şi ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (14,4 miliarde lei), de creşterea cu 2,8 miliarde lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ian-august 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde lei.

Ministerul de Finanțe
ADVERTISING

De asemenea, pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 5,1 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 8,62 miliarde lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇