De ce a amânat Guvernul adoptarea ordonanței care ar ieftini alimentele de bază

De ce a amânat Guvernul adoptarea ordonanței care ar ieftini alimentele de bază

Premierul Marcel Ciolacu a decis să amâne ședința de guvern de joi din cauză că atât marii retaileri, cât și producătorii resping forma pregătită și cer modificarea proiectului de OUG.

Proiectul, care a fost prezentat miercuri, ar fi trebuit să fie adoptat în ședință de guvern joi, dar reacțiile industriei nu au fost deloc favorabile.

Ședința de guvern va avea loc vineri, pentru a fi inclus pe agendă și proiectul privind reducerea prețurilor la alimente.

Criticile aduse proiectului de OUG

Deși au primit în repetate rânduri asigurări verbale că OUG nu îi va afecta, producătorii cer menționarea clară a principiului în ordonanță.

ADVERTISING

În textul ordonanței sunt precizate măsuri care îi vizează pe procesatori, distribuție și retaileri. Nu există nicio mențiune legată de producători, care se tem că restul lanțului va face presiuni asupra lor să contribuie și ei la scăderea prețului.

Ordonanța mai limitează la maximum 5% ”cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție”. Textul vizează, de fapt, intermediarii.

În ceea ce-i privește pe retaileri, nemulțumirea este că ordonanța ar diminua prețul produselor din listă la modul general, indiferent de proveniența mărfii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Retailerii ar fi preferat ca limitarea adaosului comercial să se aplice unui produs din listă, pe modelul mai vechi al pâinii de cel mult un leu, care se vindea în paralel cu alte sortimente cu preț mult mai mare.

Citeşte mai departe despre cum Guvernul amână adoptarea ordonanței de plafonare a adaosurilor comerciale. Motivele pe Curs de Guvernare

Iată şi lista de alimente din ordonanța menită să scadă prețurile la raft, dar şi ce amenzi dure sunt pregătite pentru retaileri și procesatori


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇