De astăzi, IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie şi gaze

De astăzi, IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie şi gaze

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că, începând de sâmbătă, întreprinderile mici şi mijlocii trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică şi gaze naturale. În cazul în care nu va fi transmisă cererea, atunci furnizorii nu vor aplica măsura de compensare.

Publicitate

„Începând de astăzi, IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică şi/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă, furnizorii nu vor aplica măsura de compensare! Cererea poate fi descărcată de aici.

Ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 (...) a fost publicat în Monitorul Oficial!”, a scris Virgil Popescu, sâmbătă pe Facebook.   

Publicitate

El a reamintit că, începând cu  data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică şi/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.  

  • Plafonarea prețurilor se va aplica la toţi consumatorii casnici, spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, creşe, organizaţii neguvernamentale, unităţile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 şi furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.  
  • Pe lângă preţul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia şi de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă  al gazului natural de 125 lei/Mwh.  

Cantităţile de energie pentru care se acordă compensaţie:  

  • 300 kwh/lună - 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
  • echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 –  martie 2022)

Ministrul Energiei precizat că este acceptată o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇