Soluția Italiei pentru a evita un război comercial cu SUA. Trump: "UE ne-a tratat îngrozitor"

Soluția Italiei pentru a evita un război comercial cu SUA. Trump: "UE ne-a tratat îngrozitor"
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Dacă Europa dorește să evite un război comercial cu Donald Trump, trebuie să cumpere mai mult din SUA, să își crească bugetele pentru apărare și să reducă reglementările pentru a-și consolida economia, este soluţia pe care o propune ministrul italian de Externe, Antonio Tajani.

Oficialul este de părere că există posibilitatea unei înțelegeri cu Trump, amintindu-și întâlnirea sa cu acesta în 2017, pe când era președintele Parlamentului European. „Era mult mai pragmatic decât s-ar putea crede”, a spus Tajani, citat de Politico.

Chiar vineri seara Trump a amenințat din nou să impună tarife vamale suplimentare mărfurilor din UE.

O modalitate prin care UE poate evita un astfel de scenariu este să creeze „un climat favorabil” prin achiziționarea de mai multe bunuri din SUA, a explicat ministrul italian.

Unul dintre motivele frecvente de nemulțumire ale lui Trump este surplusul comercial al UE în relația cu SUA.

„Trump revenit la Casa Albă este un semnal de alarmă pentru Europa, fie că vorbim despre comerț, fie despre apărare”, a avertizat Tajani.

Italia, restanțieră la cheltuielile pentru apărare

Pentru Italia, problema este lipsa de credibilitate în ceea ce privește cheltuielile militare – un aspect esențial pentru Trump, care a amenințat în repetate rânduri că nu va apăra statele care „profită gratuit de protecția americană”.

În prezent, Italia alocă 1,57% din PIB pentru apărare, unul dintre cele mai scăzute niveluri din NATO și sub pragul minim de 2% stabilit de alianță. Acest obiectiv, stabilit în 2014, va fi aproape sigur majorat anul acesta, Trump dorind să fie crescut la 5%. Această propunere este susținută de Polonia, Estonia și Lituania, în timp ce secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că noul prag va fi „peste 3%”.

Această evoluție nu este favorabilă Italiei, care își propune să atingă doar 2% abia în 2028. „Sunt de acord cu alocarea a 2% din PIB pentru apărare, dar nu mă poți forța să tai din bugetul pentru sănătate”, a spus Tajani, adăugând: „Mai întâi atingem pragul de 2%, apoi discutăm despre 3%.”

Pentru a crește cheltuielile, Italia are nevoie de sprijin financiar din partea UE. Roma solicită excluderea investițiilor în apărare din regulile UE care limitează datoria publică la 60% din PIB și deficitul la 3%. Italia nu respectă în prezent niciuna dintre aceste condiții: deficitul va scădea sub 3% abia în 2026, iar datoria va ajunge la 139% din PIB în acel an.

Italia are acces la Trump datorită lui Meloni

Deși are restanțe la cheltuielile pentru apărare, Italia se bucură de un acces privilegiat la Trump datorită premierului Giorgia Meloni, singurul lider european invitat la ceremonia de inaugurare a președintelui american pe 20 ianuarie.

Tajani a discutat deja cu noul secretar de Stat al SUA, Marco Rubio. Cei doi au abordat subiectul Ucrainei, Tajani afirmând că Rubio a asigurat că SUA „nu vor renunța la Ucraina”.

Tajani a minimalizat riscul ca Trump să își pună în aplicare amenințările legate de achiziționarea Groenlandei de la Danemarca. „Nu cred că Trump va invada Groenlanda”, a spus el ironic.

Război comercial iminent: Trump anunță tarife pentru UE

Cel mai mare pericol pentru Europa în noua eră Trump rămâne un posibil război comercial. „Europa trebuie să facă mai mult pentru a deveni mai puternică și să finalizeze uniunea bancară, piața unică a energiei, armonizarea fiscală și apărarea europeană”, a avertizat Tajani.

Donald Trump a confirmat vineri seară că va impune tarife asupra produselor europene. „Uniunea Europeană ne-a tratat îngrozitor”, a declarat el, reiterând o nemulțumire mai veche.

În timpul primului său mandat, Trump a impus tarife de 25% pe importurile de oțel și 10% pe importurile de aluminiu din UE, Canada și Mexic, declanșând un război comercial. Bruxelles-ul a ripostat prin tarife pe bunuri americane în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari, inclusiv pe whisky şi motociclete, aminteşte Politico.

UE a anunțat că este pregătită să răspundă în cazul unor noi tarife.

În 2023, exporturile europene către SUA au totalizat 576,3 miliarde de dolari, adică aproape 20% din totalul exporturilor UE.

Vineri seara, Trump a anunțat tarife de 25% pentru Canada și Mexic, precum și 10% pentru importurile din China, care vor intra în vigoare sâmbătă. „Să impun tarife UE? Vreți un răspuns sincer sau unul diplomatic? Absolut, absolut”, a spus Trump reporterilor în Biroul Oval.

Strategia lui Trump de a folosi tarifele ca armă economică a fost demonstrată recent și în relația cu Columbia. Weekendul trecut, Trump a forțat guvernul columbian să accepte zboruri de deportare ale migranților din SUA, amenințând că altfel va impune un tarif de urgență de 25% asupra tuturor bunurilor columbiene importate.

UE pregătește un răspuns

Liderii europeni iau în serios amenințările lui Trump și analizează cele mai bune opțiuni de răspuns. La doar două zile după inaugurarea președintelui american, comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a declarat că Bruxelles-ul este „pregătit să negocieze” cu Washingtonul.

Cu toate acestea, dorința de dialog nu este întotdeauna reciprocă, Trump fiind cunoscut pentru abordarea sa agresivă în politica comercială.

Într-un peisaj geopolitic tensionat, Europa se află într-un moment crucial: fie își consolidează autonomia economică și militară, fie riscă să devină din nou victima unui război comercial devastator cu SUA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇