Viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a cerut marţi membrilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Demersul, care ar reprezenta mai mult decât dublarea obiectivului actual, reprezintă o nouă provocare pentru alianţa transatlantică.
În timpul unei conferinţei de presă, el a promis, de asemenea, să „taxeze Danemarca la un nivel foarte ridicat”, dacă ţara nu renunţă la controlul asupra Groenlandei.
Preşedintele ales chiar a refuzat să excludă utilizarea forţei pentru a obţine Groenlanda sau pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama, relatează Financial Times, citat de News.ro.
El a promis să redenumească Golful Mexic în „Golful Americii”, atacând vecinul sudic al SUA ca fiind un „loc foarte periculos”.
Cea mai recentă ofensivă a lui Trump împotriva Mexicului a avut loc marţi, în timpul unei discuţii cu reporterii la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida, cu mai puţin de două săptămâni înainte de a depune jurământul de preşedinte.
Întrebat dacă ar exclude utilizarea coerciţiei militare sau economice pentru oricare dintre aceste obiective, el a răspuns: „Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciunul dintre cele două. Dar vă pot spune că avem nevoie de ele pentru securitate economică. Avem nevoie de Groenlanda din motive de securitate naţională”, a punctat Trump.
Prim ministrul danez Mette Frederiksen a declarat, marți, ca răspuns la fixația lui Trump de a cumpăra insula, că „Groenlanda a spus clar că nu este de vânzare”. Declarațiile au fost făcute înainte ca Trump să aducă în discuție utilizarea forței.
Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, cu o populaţie de aproximativ 60.000 de locuitori, a fost o colonie daneză până când a devenit autonomă, cu propriul său parlament, în 1979. Groenlanda rămâne un teritoriu al Danemarcei, Copenhaga exercitând controlul asupra politicii sale externe şi de apărare.
Pe măsură ce puterile globale încearcă să îşi extindă raza de acţiune şi amprenta în Arctica, Groenlanda, bogată în minerale - care găzduieşte şi o bază militară a SUA - este râvnită pentru valoarea sa strategică în materie de securitate şi comerţ.
Donald Trump a făcut propunerea să cumpere insula și în 2019, în timpul primului său mandat. Atunci, prim-ministrul danez Mette Frederiksen a considerat ideea „absurdă”.
Acum, Frederiksen a declarat că depinde de groenlandezi să îşi decidă propriul viitor, numind mişcarea de independenţă în creştere de pe insulă „legitimă”.
„Pot observa o dorinţă puternică în rândul multor groenlandezi de a se îndrepta spre independenţă. Este legitim şi, prin urmare, cred că este important ca viitorul Groenlandei să fie modelat în Nuuk (capitala Groenlandei)”, a spus premierul danez.
În conformitate cu un acord încheiat în 2009 cu Danemarca, Groenlanda îşi poate declara independenţa numai în urma unui referendum valid.
În timpul discursului său de Anul Nou, prim-ministrul groenlandez Múte Egede a părut să sugereze că un referendum pentru independență ar putea avea loc simultan cu viitoarele alegeri parlamentare din aprilie.