O nouă provocare pentru aliații tradiționali ai Americii: Unde se termină politica lui Musk și unde începe politica externă a SUA? - analiză CNN

O nouă provocare pentru aliații tradiționali ai Americii: Unde se termină politica lui Musk și unde începe politica externă a SUA? - analiză CNN
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sprijinul declarat al lui Elon Musk pentru partidele de extremă-dreaptă din Europa stârnește indignare în rândul liderilor de pe continent și îi pune în fața unei dileme: cum să-l pună la punct pe titanul tehnologiei fără să-l supere pe noul său stăpân, Donald Trump? Însă nici viitorul președinte american nu are doar de câștigat din tandemul cu Musk.

Musk își evidențiază influența enormă acționând ca o forță populistă care galvanizează provocatorii politici asemenea unei puteri non-statale.

El anticipează, de asemenea, perturbările internaționale care probabil vor avea loc atunci când președintele ales se va întoarce la Casa Albă, în două săptămâni, și potențialele conflicte de interese care vor urma. Asta pentru că pionierul Tesla și SpaceX nu va fi pur și simplu un puternic agent liber, ci un consilier al nucleului noului guvern american, aflându-se în fruntea Departamentului pentru Eficiența Guvernului.

Prin urmare, va fi greu de determinat unde se termină politica lui Musk și unde începe politica externă oficială a SUA, se arată într-o analiză publicată de CNN.

În afara Statelor Unite, atacurile sale asupra oficialilor aleși cu care nu e de acord riscă să fie considerate o încercare a viitorului guvern american de a interveni în politica democrațiilor aliate și a națiunilor suverane pentru a le destabiliza guvernele.

ADVERTISING

Iar mișcările lui Musk ridică întrebarea dacă el lucrează în direcția lui Trump sau ar putea sfârși în curând prin a-l enerva pe cel de-al 47-lea președinte în timp ce acesta încearcă să-și pună pecetea asupra lumii.

"Va duce Musk la îndeplinire agenda de politică externă a lui Trump, acționând ca un ambasador personal al lui Trump peste tot? Sau Musk își va promova propria viziune pentru afacerile globale, care se poate alinia cu Trump în unele moduri, dar nu și în altele? Și atunci care va fi dinamica puterii dintre cei doi?", a spus Lindsay Gorman, director general și membru al Fondului German Marshall.

Disponibilitatea lui Trump de a tolera atacurile feroce ale lui Musk asupra liderilor aliați este, de asemenea, un semn că lunile următoare ar putea fi mai dificile pentru prietenii Americii decât primul său mandat.

Această realitate s-a concretizat luni, când premierul canadian Justin Trudeau și-a anunțat demisia. Trudeau risipise de mult timp încrederea canadienilor și a propriului său Partid Liberal. Dar amenințările lui Trump de a impune Canadei taxe vamale de 25% au exacerbat criza politică la Ottawa și ar putea să fi contribuit la plecarea premierului pe care Trump l-a numit "guvernatorul" celui de-al 51-lea stat al Americii.

ADVERTISING

Sentimentul aparent de libertate pe care Trump și Musk îl simt atunci când fac politică în străinătate este, de asemenea, un reper al încrederii în sine în cercurile mișcării Make America Great Again (MAGA) înainte de învestirea lui Trump.

Cei doi își demonstrează convingerea că puterea lor le permite să agreseze țări mai mici și ar putea prevesti o nouă încarnare a conceptului "America First".

Liderii europeni îl condamnă pe Musk

Atacurile lui Musk – adresate celor 211 milioane de adepți ai săi pe X – au epuizat răbdarea unora dintre cei mai apropiați aliați tradiționali ai Americii și au alimentat tensiuni transatlantice deja existente înaintea celui de-al doilea mandat al lui Trump.

Pe scurt:

  • Premierul britanic Keir Starmer, atacat de Musk săptămâni la rând, a avertizat că proprietarul SpaceX a depășit limita după ce a spus că ministrul britanic responsabil cu protecția copiilor ar trebui să fie închis și a făcut apologia violului.
  • Președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe Musk că a alimentat o nouă „mișcare reacționară internațională” și că a intervenit în alegeri.
  • Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a spus că este „îngrijorător” faptul că un om cu o asemenea putere este atât de direct implicat în afacerile altor țări.
  • Guvernul german l-a criticat pe multimiliardar pentru că sprijină un partid de extremă dreaptă pro-rus, Alternativa pentru Germania (AfD), în viitoarele alegeri. Musk îl va avea invitat pe liderul partidului într-un interviu pe X, săptămâna aceasta.
ADVERTISING

Resentimentele stârnite de Elon Musk reflectă ideologia de bază a mișcării lui Trump "Make America Great Again". Miliardarul îi vizează pe politicienii din cadrul sistemului și caută să-i promoveze pe populiștii de extremă-dreapta din afara SUA, ale căror opinii și temperamente o oglindesc pe cele ale președintelui ales.

În Europa, ca și în Statele Unite, mulți alegători au devenit ostili față de guvernele lor, acuzându-le că nu au reușit să îmbunătățească situația economică și să oprească imigrația.

Pentru mulți americani, Musk nu face decât să-și exercite pur și simplu drepturile conferite de Primul Amendament. Dar în Europa, un continent bântuit de oroarea extremismului de dreapta, sprijinul său pentru populismul radical e văzut de mulți lideri drept ofensator și mai degrabă o încercare de a înăbuși libertățile și democrația decât un exemplu de libertate de exprimare.

Ce probleme poate avea Trump cu Musk

Trumpismul este, însă, incompatibil cu unii dintre aliații Americii, iar ADN-ul naționalist al politicii externe a lui Trump este adesea o reacție la politicile și comportamentul liderilor de centru-stânga din Occident, remarcă analiza citată, făcând referire la neînțelegerile președintelui american ales cu premierul canadian și cu cel britanic. Șeful cabinetului de la Londra a avut chiar o luare de poziție neobișnuit de fermă, avertizând că Musk a întrecut limita luând la țintă un ministru al cabinetului său.

În ciuda tonului dur al lui Starmer, confruntarea cu Musk este o turbulență nedorită pentru un prim-ministru care, la fel ca toți ceilalți lideri mondiali, a încercat să construiască o relație cu Trump pentru a-și feri națiunea de cele mai grave consecințe ale unei noi politici externe a SUA bazate pe exercitarea puterii americane asupra prietenilor și dușmanilor Washingtonului deopotrivă.

Însă furia transatlantică ar putea deveni în curând o problemă și pentru Trump.

În pofida instinctelor sale de tranzacționare și a dorinței sale nestăvilite de a intimida alți lideri, s-ar putea ca Trump să aibă nevoie într-o zi de ajutorul aliaților Washingtonului, iar jocul în forță al lui Musk îngreunează mult eforturile de acomodare cu un viitor președinte american profund nepopular în multe din națiunile europene.

Ed Davey, liderul liberal-democraților, al treilea partid ca număr de membri în Camera Comunelor din Marea Britanie, a evocat luni această antipatie față de Trump. "Oamenii s-au săturat ca Elon Musk să interfereze cu democrația țării noastre, când în mod clar nu știe nimic despre Marea Britanie", a scris Davey, ironic, pe X. "E timpul să-l convocăm pe ambasadorul SUA pentru a întreba de ce un nou oficial american sugerează că guvernul Regatului Unit ar trebui răsturnat", a subliniat el.

Loviturile lui Musk ar putea cauza probleme și în Statele Unite. Ele par deja o bătaie de cap pentru oficialii americani mai convenționali de politică externă, inclusiv Marco Rubio, senatorul de Florida pe care Trump l-a ales ca secretar de stat, și reprezentantul Florida Michael Waltz, desemnat consilier pentru securitate națională.

"Cred că situația va deveni foarte repede extrem de confuză. Nu-i invidiez pe diplomații de carieră de la Departamentul de Stat, care cu siguranță vor avea de furcă încercând să-și dea seama a cui agendă o duc", a spus Lindsay Gorman.

Conflictele aparente între politica Statelor Unite și interesele de afaceri ale lui Musk reprezintă o altă complicație. El a participat deja la apelurile dintre Trump și lideri mondiali precum președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Expunerea comercială masivă a lui Musk în China ar putea, de asemenea, să influențeze foarte mult abordarea lui Trump și ar putea intra în conflict cu instinctele "șoimilor" Waltz și Rubio, care urmează să facă parte din cea mai anti-chineză administrație din istoria modernă a Americii.

În primul mandat al lui Trump, când Elon Musk făcea politică externă doar prin tweet-uri, America a devenit o forță pentru perturbarea globală. Rolul proeminent al lui Musk în noua administrație poate face ca acei patru ani să pară stabili în comparație cu ce va urma, conchide analiza CNN.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇