Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a anunțat vineri că taxele vamale anunțate de Donald Trump pentru produsele din Canada, Mexic și China vor intra în vigoare în acest weekend, de la 1 februarie.
„Președintele va impune de mâine taxe vamale de 25% Mexicului, taxe de 25% Canadei și 10% drepturi vamale Chinei pentru fentanilul ilegal pe care îl produc și permit distribuirea sa în țara noastră”, a spus Karoline Leavitt, citată de AFP.
Purtătoarea de cuvânt a precizat că taxele vor fi publicate sâmbătă şi vor intra în vigoare imediat.
Încă de la revenirea la Casa Albă, Donald Trump a anunțat că vrea să impună de la 1 februarie taxe vamale de 25% pentru produsele care provin din Canada și Mexic, două țări teoretic protejate de acordul de liber-schimb pe care l-a semnat în primul său mandat.
Trump a impus o serie de taxe vamale asupra bunurilor importate și în timpul primului său mandat, din 2017 până în 2021.
Comentariile lui Leavitt au dus la creşterea dolarului, în special faţă de peso mexican şi dolarul canadian. Randamentele obligaţiunilor de trezorerie au crescut, de asemenea, în timp ce la bursă s-a inversat tendinţa de până atunci, înregistrându-se scăderi.
Ce efecte ar putea să aibă noile taxe vamale
Măsurile ar putea perturba un comerţ ce însumează 1,6 trilioane de dolari pe an, iar economiștii previzionează că taxele vamale mari vor duce la o creștere a prețurilor în SUA.
Impunerea taxelor ar distruge un sistem de liber schimb valabil de 30 de ani care a construit o economie nord-americană foarte integrată, în care piesele auto trec uneori graniţele de mai multe ori înainte de asamblarea finală, relatează Reuters, citată de News.ro.
Economiştii şi directorii de companii au avertizat că tarifele ar declanşa creşteri majore ale preţurilor la importurile de aluminiu şi cherestea din Canada, fructe, legume, bere şi produse electronice din Mexic şi autovehicule din ambele ţări.
Tarifele sunt plătite de firmele care importă aceste bunuri şi ele transferă costurile asupra consumatorilor sau acceptă profituri mai mici, spun economiştii.
„Tarifele preşedintelui Trump vor impozita în primul rând America”, a declarat Matthew Holmes, şef de politici publice la Camera de Comerţ a Canadei.
„De la costuri mai mari la pompă, la magazinele alimentare şi la plăţile online, tarifele se propagă în cascadă prin economie şi ajung să afecteze consumatorii şi întreprinderile de ambele părţi ale frontierei”, afirmă oficialul.
Ce reacții au avut țările vizate de Trump
Canada va răspunde imediat prin contramăsuri ferme, a spus, vineri, premierul canadian Justin Trudeau, adăugând că „Nu este ceea ce ne dorim, dar dacă el merge mai departe, vom acţiona şi noi”.
Canada a elaborat obiective detaliate pentru represalii tarifare imediate, inclusiv taxe pe sucul de portocale din Florida, statul adoptat de Trump, a declarat o sursă familiarizată cu planul, potrivit News.ro.
Canada are o listă mai largă, care ar putea afecta importuri americane în valoare de 150 de miliarde de dolari canadieni, dar va organiza consultări publice înainte de a acţiona.
În timpul primului mandat al lui Trump, China a vizat soia americană şi alte produse agricole, în timp ce Uniunea Europeană a lovit produse americane emblematice, inclusiv whisky-ul bourbon şi motocicletele Harley-Davidson.
La rândul său, preşedinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a declarat că va aştepta „la rece” decizia tarifară a lui Trump şi că este pregătită să continue un dialog despre frontieră.
„Vom apăra întotdeauna demnitatea poporului nostru, respectul pentru suveranitatea noastră şi un dialog de la egal la egal, fără subordonare”, a spus ea.
Sheinbaum a declarat anterior că şi Mexicul va riposta, estimând că tarifele lui Trump vor costa 400.000 de locuri de muncă în SUA şi vor creşte preţurile pentru consumatorii americani.
China a fost mai circumspectă cu privire la planurile sale de represalii. Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington, a subliniat cooperarea Chinei cu SUA în ceea ce priveşte reducerea traficului de fentanil şi a declarat că speră că SUA „nu vor lua bunăvoinţa Chinei drept ceva de la sine înţeles”.
Un director al unui grup comercial din SUA, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că recentele comentarii ale lui Trump care indică unele progrese în ceea ce priveşte fentanilul şi preocupările legate de imigraţie arată că există o şansă ca tarifele să fie anunţate, dar suspendate.
Directorul a adăugat însă că Trump ar putea fi nevoit să îşi susţină ameninţările prin acţiuni. „Dacă continuă să ameninţe şi apoi nu le pune în aplicare, îşi va pierde credibilitatea”, a arătat directorul.