Cum au împins oamenii de rând valoarea argintului la cote istorice. Fenomenul GameStop se repetă

Cum au împins oamenii de rând valoarea argintului la cote istorice. Fenomenul GameStop se repetă

Prețul argintului a crescut luni cu 11% până la 30 de dolari uncia, cea mai mare valoare din 2013 până acum, antrenat de îndemnurile apărute pe social media dinspre și către micii investitori să cumpere în masă acțiuni SLV (Silver).

În consecință, valoarea câtorva companii australiene de minerit a crescut brusc pe măsură ce mici traderi au cumpărat în masă acțiuni ale metalului prețios. Spre exemplu, acțiunile Argent Minerals au crescut cu 60%, în timp ce valoarea Investigator Resources a crescut cu 47%, relatează BBC.

Și site-urile care vând monede de argint au raportat o cerere fără precendent și a anunțat că ar putea avea întârzieri la livrările de argint.

Ce se întâmplă

Fenomenul pare o nouă coordonare de amploare a micilor investitori amatori americani, după modelul GameStop, care a făcut ravagii săptămâna trecută.

ADVERTISING

Și acum micii traderi încearcă să copleșească marile fonduri de investiții de pe Wall Street - cunoscute pentru obiceiul lor de a obține profit atunci când acțiunile scad (”short selling”), dar care sunt expuse unor pierderi uriașe în momentul în care prețul lor crește.

Se pare că oamenii au început să răspândească zvonuri pe Reddit, susținând că marii investitori practică ”short selling” pentru a trage în jos piața argintului.

Drept răspuns, investitorii amatori au început să cumpere acțiuni, făcând ca prețul lor să crească și să genereze pierderi printre marii jucători de pe bursă.

Investitorii amatori au deja experiență

Americanii au început să-și dea seama că pot face și ei bani pe bursă și, mai mult decât atât, că pot cauza pierderi giganților financiari de pe Wall Street, încă de săptămâna trecută când s-au mobilizat pentru a crește valoarea de piață a magazinului de jocuri (aflat pe pierdere din cauza pandemiei) GameStop (GME).

ADVERTISING

Efortul lor comun a dus la o creștere a acțiunilor GME cu peste 700% într-o săptămână.

Acum, însă, traderii și-au concentrat atenția asupra argintului, o piață mult mai mare despre care pretind că este manipulată.

Și se pare că rețeta aplicată de ei e una de succes, având în vedere că prețul argintului a crescut cu 20% de miercuri, când au început să circule pe forumurile Reddit (precum Wall Street Silver) tot felul de încurajări pentru utilizatori să cumpere acțiuni SLV (Silver).

”Think about the Gainz”

O postare care ilustrează foarte bine atitudinea investitorilor care își fac veacul pe aceste platforme aparține unui utilizator care se intitulează ”RocketBoomGo”.

Acesta îi încuraja pe ”frații lui invesitori” să se gândească la ”Gainz” (câștiguri - n.red.). Postarea sa a devenit în scurt timp virală pe rețea.

”Dacă nu-ți pasă de câștiguri, atunci gândește-te la marile bănci - precum JP Morgan - pe care le-ai putea distruge pe drum”, scrie un alt utilizator.

ADVERTISING

Silver Squeeze, coordonată din interior?

Și totuși, există voci care susțin că febra ”Silver Squeeze” este coordonată de marile companii de pe WallStreet.

Neil Wilson de la Markets.com este unul dintre cei care sugerează că marii investitori (”smart money”) ar putea fi de asemenea în spatele acestei creșteri, mai degrabă decât de micii investitori, (”dumb money”).

El amintește despre o declarație aparținând lui George Soros: ”Când văd o bulă formându-se, mă grăbesc să cumpăr acțiuni, să pun paie pe foc”, spunea magnatul.

”A lua la țintă acțiunile argintului, bazate pe resurse tranzacționate fizic ar putea fi o mișcare inteligentă, întrucât generează cerere fizică și va crește prețurile spot (la vedere), ceea ce se va simți mai puternic decât se simte în tranzacționarea de contracte futures.

Și totuși, aș reaminti că o astfel de mișcare de grup coordonată pentru a prinde la cotitură o piață este riscantă și cel mai probabil va crea o bulă care va face mai mult rău decât bine atunci când va exploda”, scrie jurnalistul, citat de The Guardian.

O postare care vorbește despre subiect pe rețelele de socializare avertizează oamenii să nu creadă că există un ”Short Squeeze” pe piața argintului care să crească valoarea metalului prețios.

Postarea amintește despre o altă încercare de a prinde la înghesuială piața argintului făcută acum 40 de ani de frații Hunt (fiii miliardarului texan Haroldson Lafayette Hunt Jr).

Aceștia au reușit să controleze miliarde de dolari pe piața argintului, generând creșteri tot mai mari ale valorilor metalului prețios. Totul s-a încheiat când organismele de control au intervenit. Imediat prețul argintului s-a prăbușit, în ceea ce s-a numit Silver Thursday, iar frații Hunt au dat faliment și le-a fost interzisă tranzacționarea pe bursa americană.

Mohamed El-Erian, analist la Allianz, scrie că GameStop și argintul nu fac parte din aceeași schemă tip ”short-squeeze”, așa cum sugerează multe postări pe platforma WallStreetBets.

Și totuși, El-Erian mai atrage atenția că tranzacționarea de azi va tăia din avântul acțiunilor GameStop.

Acțiunile GameStop au scăzut puternic luni

Într-adevăr, acțiunile retailerului de jocuri video GameStop au scăzut cu 34% luni, cel mai probabil cauzat de transferul de interes al micilor invesitori pe piața argintului. Spre sfârșitul ședinței de tranzacționare, scăderea și-a mai pierdut din avânt, oprindu-se la 24%.

Chiar și așa, valoarea de astăzi a unei acțiuni GameStop este de 213 dolari, mult mai mare decât valoarea de 20 de dolari înregistrată la începutul anului.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇