Fenomenul GameStop dă America peste cap: Cum au ajuns oamenii plictisiți să bată Wall Street la propriul joc

Steve Sosnick, strateg la Interactive Brokers în Greenwich: ”Cum s-ar putea încheia totul? Rău. Cu cât mai mare este bula, cu atât mai puternic va fi zgomotul când va exploda”.
Fenomenul GameStop dă America peste cap: Cum au ajuns oamenii plictisiți să bată Wall Street la propriul joc

Acțiunile GameStop au crescut cu 1.700% după ce milioane de mici investitori, îndemnați de rețelele sociale, au folosit o tactică clasică de bursă pentru a prinde fondurile de investiții de pe Wall Street la înghesuială.

Un broker imobiliar din Valparaiso, un fost bucătar din Bronx, un pastor evanghelic din California și soția sa, un liceean din susburbiile Milwaukee, aceștia sunt doar câțiva dintre milioanele de traderi amatori care i-au sabotat zilele acestea chiar și pe cei mai sofisticați dintre investitorii de pe Wall Street, relatează The New York Times.

Determinați de un amestec de lăcomie și plictiseală, cu dorința de a da o lecție investitorilor de pe Wall Street și tentați de ideile de îmbogățire rapidă vehiculate pe rețelele sociale, acești mici investitori au împins prețurile acțiunilor câtorva companii la niveluri stratosferice.

Unele dintre nume fac parte dintr-o eră de mult apusă a afacerilor: Astfel, acțiunile BlackBerry, spre exemplu, au crescut cu 280% anul acesta. Și acțiunile lanțului de cinematografe AMC au crescut cu 840%.

Dar tranzacția care ilustrează cel mai bine lupta ”David - Goliat”, specifică momentului, implică GameStop, magazinul de jocuri video odată des întâlnit în mall-urile din suburbiile americane.

ADVERTISING

"Banii proști" răstoarnă bursa de pe Wall Street

Pe Wall Street, investitorii individuali sunt priviți superior și denumiți ”bani proști”, meniți să piardă în fața traderilor care vând și cumpără acțiuni profesionist.

Dar în ultimele zile, investitorii individuali - majoritatea fani ai paginii Wall Street Bets de pe Reddit - au răsturnat această perspectivă asociindu-se pentru a pune presiune asupra a cel puțin două fonduri de investiții care au pariat că acțiunile GameStop se vor prăbuși pe fondul pandemiei.

Astfel, investitorii ad-hoc, micii brokeri și traderi online au apăsat pedala din sens opus, cumpărând acțiuni.

Americanii de rând au învățat tehnica ”short-selling”

Cum funcționează ”short-selling”? Un investitor, care se așteaptă ca prețurile acțiunilor să cadă, împrumută acțiunile acelei companii de la alt investitor contra unei taxe și le vinde imediat, sperând ca atunci când prețul chiar scade, să le cumpere înapoi mai ieftin, să le returneze proprietarului și să bage în buzunar diferența.

E o tranzacție riscantă. Dacă acțiunile cresc, vânzătorul ”short-seller” este expus la pierderi, teoretic, infinite (până la urmă, prețul acțiunilor poate crește fără limită, în timp ce scăderea poate fi doar până la nivelul 0).

ADVERTISING

Din acest motiv, atunci când un pariu nu iese așa cum au crezut, vânătorii ”short-sellers” dau buzna să cumpere din nou acțiunile pe care le-au împrumutat, astfel încât să le poată returna și să poată ieși din tranzacție - un proces numit ”covering”.

Asta se întâmplă și cu GameStop. Pe măsură ce micii investitori au început să cumpere tot mai multe acțiuni, valoarea lor a început să crească, forțând fondurile de investiții ”short-sellers” să cumpere înapoi acțiunile împrumutate la un preț mult mai mare, ceea ce din nou a generat o creștere a valorii respectivelor acțiuni.

În limbajul de pe Wall Street, ce s-a întâmplat se numește un ”short squeeze”, o strategie folosită uneori de către investitorii sofisticați, împotriva altora de rangul lor.

În consecință, valoarea de piață a GameStop a crescut de la 2 miliarde de dolari la peste 24 de miliarde de dolari, în doar câteva zile. Doar de pe marți pe miercuri, valoarea sa a crescut cu peste 10 miliarde de dolari.

Cum a început totul

Încă de vara trecută, marile fonduri de investiții pariau că acțiunile GameStop se vor prăbuși.

Compania intrase în derivă din cauza ascensiunii streaming-ului online, dar și din cauza trecerii în online a majorității consumatorilor pe fondul pandemiei.

ADVERTISING

Aici a intervenit rolul crucial al Wall Street Bets, un forum popular pe Reddit, unde traderii de retail își coordonează puterea de cumpărare colectivă reușind astfel să influențeze prețurile de pe piața de capital.

Oamenii au început să răspândească pe forum vestea că acțiunile GameStop sunt ținta ”short selling”-ului și cereau explicit celorlalți să cumpere acțiuni pentru a crește valoarea lor.

”Adunați trupele, frații mei. Războiul s-ar putea termina curând. Voi controlați puterea”, scria un comentator pe platformă.

Creșterea a ademenit tot mai mulți investitori, printre care și nume mari precum Elon Musk, CEO-ul Tesla.

Astfel de îndemnuri pe rețelele sociale duc la manipularea pieței, însă legiuitorii nu au încă un cadru pentru a limita acest fenomen.

”Dacă este vorba doar de entuziasm pe față și îndemn către oameni să cumpere acțiuni pentru a crește prețul, nu cred că asta e ceva ilegal”, spune Andrew Calamari, un avocat specializat în domeniu.

Ce spun micii investitori

Ben Patte are 16 ani și merge la un liceu din Wisconsin, iar în ultima perioadă a câștigat 750 de dolari din acțiunile GameStop.

Pentru el, ce s-a întâmplat vine ca un act vindecător. ”Este o oportunitate să facem bani și să îi fluturăm pe la nasul fondurilor de investiții. Cumpărând (acțiuni - n.red) GameStop e ca și când i-ai bate la propriul joc”, spune tânărul.

Pablo Batista este și el unul dintre micii investitori care se află la baza freneziei de astăzi.

De când restaurantul la care lucra în Manhattan ca bucătar s-a închis din cauza pandemiei, tot ce face este să tranzacționeze acțiuni de la el de acasă, din Bronx.

La început, bucătarul de doar 25 de ani făcea asta ca să mai treacă timpul în perioada de ”lockdown”, dar lucrurile au devenit din ce în ce mai serioase după ce cei 4.000 de dolari pe care i-a investit în acțiuni s-au înmulțit până la 67.000 de dolari.

Acum își petrece majoritatea timpului pe site-ul de mesagerie Discord, tranzacționând acțiuni cu foștii săi colegi de liceu.

”În momentul acesta mă simt chiar copleșit. E ridicol. E o nebunie”, spune el despre cei peste 11.000 de dolari pe care i-a făcut într-o singură zi, luni, tranzacționând acțiuni GameStop.

Și Justin Speak, un pastor evanghelic din California care a câștigat 1.700 de dolari din GameStop în ultima săptămână, vorbește despre frustrarea pe care o au oamenii de rând văzând cât de bine le merge celor din sectorul financiar după criza din 2008.

”Este eliberator să faci bani din durerea lor, un pic”, spune el despre modestul său câștig din tranzacționare, bani pe care îi adună pentru a cumpăra un pat pentru copiii săi.

Unde vor ajunge lucruruile

Nimeni nu știe unde se va termina totul. Unii analiști cred că activitatea intensă ar putea genera un fenomen mai amplu de vânzări de acțiuni forțând fondurile de investiții să intre în rolul de perdanți, pentru că vor fi nevoiți să vândă părți din portofoliile lor pentru a acoperi pierderile.

Acest fenomen de speculație frenetică a determinat indicele S&P 500 să scadă cu peste 2,5 procente miercuri, zi care a devenit cea mai proastă de la sfârșitul lui octombrie până acum.

”Cum s-ar putea încheia totul? Rău. Cu cât mai mare este bula, cu atât mai puternic va fi zgomotul când va exploda”, spune Steve Sosnick, strateg la Interactive Brokers în Greenwich.

Miercuri, firma de brokeraj specializat în retail TD Ameritrade a impus restricții în tranzacționarea GameStop, AMC și altor acțiuni, acuzând ”condiții de piață fără precedent”. Este posibil să se introducă reglementări pe piață, însă, până atunci, asediul continuă.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇