Creditele se vor scumpi accentuat. BNR creşte dobânda cheie cu 1%. E a cincea majorare din acest an, un salt peste aşteptările analiştilor

Creditele se vor scumpi accentuat. BNR creşte dobânda cheie cu 1%. E a cincea majorare din acest an, un salt peste aşteptările analiştilor

Consiliul de administraţie al BNR a decis, miercuri, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an.

Este a cincea și cea mai mare majorare de anul acesta a dobânzii de referință, care era de 1,75% la începutul lui 2022. Românii cu credite vor fi serios afectați.

De asemenea, BNR a crescut și dobânda pentru facilitatea de creditare (Lombard) de la 4,75% pe an, la 5,75% pe an, iar rata dobânzii la facilitatea de depozit urcă de la 2,75% anual la 3,75%, începând cu data de 7 iulie, potrivit unui comunicat remis de instituție.

ADVERTISING

Ca să ne dăm seama de magnitudinea situației, din februarie 2008, BNR nu a operat într-o singură ședință majorări de dobândă mai mari de 0,5%. Analiștii financiari anticipau acum o creștere de cel mult 0,75%.

După decizia de astăzi a BNR, indicele ROBOR e de așteptat să crească în ritm și mai accelerat. Miercuri, ROBOR-ul la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile creditelor în lei acordate înainte de luna mai 2019, a ajuns la 6,63%, în condițiile în care la începutul săptămânii trecute era la 6,26%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu va explica deciziile într-o conferință de presă, începând cu ora 15:00. Ultima dată, el ne recomandase să bem ceai de tei, ca să ne calmăm. Vedem ce ne va prescrie acum.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇