Creditele de casă s-au ieftinit pentru prima oară în ultimul an și jumătate

Creditele de casă s-au ieftinit pentru prima oară în ultimul an și jumătate

Creditele pentru locuințele noi s-au ieftinit în luna iunie, pentru prima oară după 17 luni consecutive de majorare a dobânzilor.

Dobânda medie la creditele noi în lei a scăzut în iunie la 9,39%, cu aproape 40 de puncte de bază sub nivelul din precedentele două luni, relevă datele analizate de Profit.ro.

Cu toate acestea, creditele se mențin la un nivel dublu față de finele lui 2021.

În cazul creditelor ipotecare în derulare, cu scadența inițială peste 5 ani, dobânzile au scăzut nesemnificativ, cu 6 puncte de bază, la 8,2%. Aceste dobânzi nu sunt direct comparabile cu DAE la creditele noi, unde sunt incluse și alte costuri, cum sunt cele cu comisioanele.

ADVERTISING

De asemenea, ratele au crescut cu peste 50% și pentru jumătate din creditele Prima/Noua Casă.

O scădere mai amplă a dobânzilor la creditele în derulare poate să aibă loc abia după ce BNR va reduce dobânda cheie și dobânzile facilităților permanente.

La creditele noi în euro, dobânda medie a crescut din nou în iunie la 5,97%, față de 5,85% în luna precedentă. Pentru împrumuturile în dolari, dobânda la creditele noi a ajuns la 8%.

Băncile au redus însă și dobânzile plătite la depozite, care au venit sub pragul de 6% pentru prima oară după iunie anul trecut. Rata medie pentru depunerile noi în lei a ajuns la 5,97%, de la 6,01% în mai și 7,33% în octombrie anul trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇