Consiliul Fiscal critică rectificarea bugetară: Derapaj major pe partea de cheltuieli

Consiliul Fiscal critică rectificarea bugetară: Derapaj major pe partea de cheltuieli

Consiliul Fiscal a analizat proiectul de rectificare bugetară și a sesizat că se manifestă un derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare.

”Pe partea de cheltuieli bugetare are loc o majorare de proporţii (+21,4 miliarde lei) comparativ cu parametrii aprobaţi prin proiectul de buget, cauzele principale fiind suplimentările la cheltuieli de capital, alte transferuri, bunuri şi servicii, cheltuieli de personal şi asistenţă socială.

Se manifestă astfel un derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare având drept explicaţii principale incapacitatea de a le ţine sub control, o sub-bugetare în construcţia bugetară iniţială şi creşteri de preţuri peste aşteptări la bunuri şi servicii achiziţionate de stat”, consideră CF.

ADVERTISING

Totodată, Consiliul Fiscal identifică o sub-bugetare la nivelul cheltuielilor de asistenţă socială în cuantum de 0,3% din PIB şi riscuri de depăşire a anvelopei bugetare pentru cheltuielile de personal şi cele cu bunuri şi servicii.

În schimb, instituția apreciază drept plauzibilă prognoza actualizată a veniturilor bugetare, mai puţin sumele provenind din închirierea benzilor de frecvenţă 5G (2,5 miliarde lei, respectiv 0,21% din PIB)” asupra cărora apreciem că există riscuri relevante ca aceste venituri să nu se realizeze”.

Rectificarea slăbește consolidarea bugetară

Bugetul pentru acest an avea ca ţintă iniţială un deficit cash de 7,16% din PIB. Rectificarea vine cu o ţintă de deficit cash de 7,13%, marginal sub cea programată iniţial.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iar Consiliul Fiscal consideră că proiectul de rectificare bugetară slăbeşte consolidarea bugetară aşa cum era anunţată pentru anul 2021.

”Soliditatea construcţiei bugetare programate la rectificare este inferioară celei aferente proiectului de buget, chiar dacă nivelul ţintit al deficitului bugetar (7,13% din PIB) este apropiat de cel iniţial (7,16% din PIB)”, subliniază CF.

În condiţiile evoluţiei mai favorabile a economiei şi a cuantumului mai ridicat al veniturilor provenind din recuperarea impozitelor amânate la plată, un nivel optim şi realizabil al ţintei de deficit bugetar ar fi trebuit, în opinia Consiliului Fiscal, să fie, semnificativ sub 7% din PIB - în jurul valorii de 6,5% din PIB.

ADVERTISING

Un asemenea nivel nu este plauzibil să fie atins, dat fiind derapajul major pe partea de cheltuieli bugetare”, subliniază instituția.

2022 - test sever pentru corecția bugetară

Test sever pentru corecţia bugetară va fi anul 2022, când se vor simți efectele derapajului bugetar din acest an, este opinia Consiliului Fiscal.

Instituția apreciază totodată că, pentru a avea o creştere economică reală respectabilă, robustă, este nevoie de atragere masivă de fonduri europene.

”Test sever pentru corecţia bugetară va fi anul 2022, când se va simţi inevitabila reducere a impulsului fiscal în conjuncţie cu întărirea politicii monetare, ca şi efecte ale derapajului bugetar din acest an.

Deficitul bugetar (cash, ESA, structural) ar trebui să fie în jur de 3% din PIB în 2024, conform programului de corecţie asumat de Guvern şi convenit cu CE.

În octombrie acest an, Guvernul trebuie să trimită la Bruxelles un set de măsuri care să concretizeze planul de corecţie macroeconomică. Este de amintit că România este sub incidenţa procedurii de deficit excesiv (PDE)”, precizează Consiliul Fiscal.

Citește și:

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇