PSD anunță modificări fiscale, Ciucă zice că PNL nu susține măsuri care să sufoce mediul de afaceri

PSD anunță modificări fiscale, Ciucă zice că PNL nu susține măsuri care să sufoce mediul de afaceri

PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital economiei, afirmă premierul Nicolae Ciucă, liderul liberalilor, după propunerile PSD de modificare a Codului Fiscal. Nu spune însă clar la ce măsuri din propunerile PSD sau din cele vehiculate în ultimele zile se referă.

„Vedem cu toții în această perioadă știri și tot felul de declarații despre efectele crizei economice care se desfășoară acum la nivel global. Sunt câteva precizări, ca să fie foarte clar despre ce discutăm și să înțeleagă toată lumea.

Nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate. Riscăm să avem, într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari decât avem astăzi. Avem, în istorie, precedente de măsuri strâmbe, venite în momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai târziu, au plătit tot românii.

ADVERTISING

Avem aproximativ 96 de miliarde de euro alocați pentru dezvoltare și misiunea de a direcționa acești bani spre toate domeniile cheie, în mod inteligent. Altfel, ne vom trezi într-un colaps financiar de nereparat”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

El mai afirmă că, în domeniul fiscal, intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului.

„În domeniul fiscal, intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului. Există inechități? Da! Însă avem în PNRR stipulate foarte clar următoarele: reforma pensiilor (un sistem bazat pe contributivitate), precum și reforma administrației publice și a salariilor din sistemul public (un sistem bazat pe performanță). Așa vom repara lucrurile. De ce? Ca să și producă efecte. Ca să și funcționeze pe termen lung.

ADVERTISING

PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital economiei. Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri și pe companii. Cum ne redresăm, dacă slăbim economia reală? Noi nu putem promova măsuri neconstituționale, impozite peste noapte, taxe și poveri pe companii și mediul de afaceri.

Greșelile, în această perioadă, ne vor costa enorm. Iar noi, Partidul Național Liberal, ne asumăm măsurile luate și înțelegem că trebuie să ne uităm la cum va arăta România în viitorul apropiat, cu reformele din PNRR începute, cu banii din PNRR activați în programe de sprijin și dezvoltare a țării. Nu ne uităm azi la sondaje, ci pe termen lung la societatea românească. Asta credem noi că înseamnă responsabilitate la guvernare”; conchide premierul.

Stroe: Nu se va modifica nici cota unică, nici nu se vor supraimpozita companiile

De altfel, tot vineri, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a scris pe Facebook, în contextul discuţiilor din coaliţie şi al propunerilor PSD privind impozitarea companiilor, că ”mediul de afaceri stă ca pe ghimpi în aceste zile când se discută despre modificări fiscale. PNL va fi un garant că nu se va modifica nici cota unică de impozitare şi nici nu vom supraimpozita companiile".

ADVERTISING

"Suntem şi rămânem alături de întreprinderile mici şi mijlocii. Vrem să le promovăm şi să investim cât mai mult în mediul de afaceri. Trebuie să vorbim mai mult despre investiţii şi mai puţin despre noi taxe”, scrie Stroe în postare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, 400 de milioane de euro merg în sprijinul IMM-urilor afectate de pandemie.

”Banii ajung pentru 5200 de întreprinderi mici şi mijlocii. Măsura a fost decisă în şedinţa de Guvern de ieri şi include acordarea de granturi pentru: 1) investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii şi 2) pentru investiţii ce vor merge în retehnologizare.

”Ştim că mediul de afaceri stă ca pe ghimpi în aceste zile când se discută despre modificări fiscale. Ştim şi că mediul de business preţuieşte predictibilitatea şi stabilitatea. De aceea, PNL va fi un garant că nu se va modifica nici cota unică de impozitare şi nici nu vom supraimpozita companiile. În criză, şocurile fiscale pot dăuna grav şi pot crea o furtună şi mai mare”, afirmă liberalul.

Potrivit lui Stroe, ”prin măsura adoptată ieri de Guvernul condus de Nicolae Ciucă pentru granturile IMM, PNL arată că va susţine mereu companiile care generează locuri de muncă şi care dezvoltă economia”.

Ce vrea PSD

Partidul Social Democrat a anunţat, joi, oficial, propunerile pentru un nou sistem fiscal, „bazat pe echitate şi solidaritate socială”. Social-democraţii propun supraimpozitarea salariilor mari şi a pensiilor speciale, deduceri fiscale pentru salariile mici şi o contribuţie pentru sănătate şi educaţie din partea firmelor mari.

Vineri, social democrații au anunțat că Coaliției de guvernare a acceptat propunerea social-democrată privind aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.

„PSD își manifestă încrederea că partenerii de guvernare vor agrea și celelalte două propuneri privind supraimpozitarea cu 40% a salariilor foarte mari și cu până la 90% a pensiilor speciale care depășesc semnificativ pensia medie din România”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇