Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că săptămâna aceasta coaliţia va ieşi cu decizia privind modificarea Codului Fiscal.
El a confirmat că în discuţii este vorba de ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate, două domenii unde e nevoie de investiţii masive.
Ministrul spune că acest pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5% din PIB.
"Sper ca săptămâna aceasta coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare. Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici”, a precizat ministrul.
El a explicat că deducerile vizează ca cei care au venituri salariale mici să plătească mai puţin, adică scăderea impozitării muncii.
”Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din coaliţie”, a mai spus ministrul Câciu, marţi, la Parlament, precizând că partea de dezbatere publică reală pe decizii şi această predictibilitate este cu şase luni înainte de schimbări.
Ministerul de Finanţe a venit cu absolut toate simulările necesare, astfel încât să se ia o decizie. ”Alte detalii nu vă dau. Am văzut pe surse o serie de aspecte. Dacă vreţi să aveţi răbdare, speculaţiile se fac prea devreme. Deci întâi trebuie să se ia o decizie în coaliţie, să fie comunicat ca principii, ce ajustăm la Codul Fiscal, după care totul se prezintă”, a precizat ministrul.
Întrebat despre taxa de solidaritate, Câciu ”nu crede că a fost vorba de o taxă de solidaritate, ci de o anumită contribuţie pentru ceea ce înseamnă sistemul de educaţie, sistemul de sănătate”.
”Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul coaliţiei urmează să se finalizeze, v-am spus, sper ca săptămâna aceasta”, a afirmat el.
Despre banii pentru aplicarea acestor măsuri, ministrul de Finanţe a menţionat că ”această ajustare are loc pe două paliere”.
”Ca să închidem această dezbatere sau o redeschidem când coaliţia va anunţa. Unu, înseamnă consolidare fiscală prin ajustarea unor facilităţi sau ajustare, astfel încât sarcina fiscală să fie aşezată echitabil, doi - digitalizare masivă şi un efort din partea instituţiilor statului să-şi rezolve problemele de colectare, probleme recurente de 30 de ani”, a explicat ministrul.
Despre valoarea acestui pachet, Adrian Câciu a afirmat că va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5% din PIB, iar Guvernul trebuie să pună accent pe debirocratizare, pe simplificare şi digitalizarea instituţiilor. ”Problema cea mai mare este la colectare”, a mai afirmat Adrian Câciu.
Ce se ştie pe surse: Impozitare progresivă a pensiilor speciale şi deduceri pentru cei cu venituri sub 6.000 de lei
PSD ar vrea ca taxa de solidaritate să se cheme taxă pe educaţie şi sănatate şi să fie plătită de companiile mari, pentru finanţarea reformelor din aceste două domenii, au precizat surse din PSD pentru News.ro.
Social-democraţii mai vor impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi deduceri pentru cei cu venituri mici. Coaliţia urmează să stabilească modificările la Codul Fiscal în perioada următoare, iar măsurile să intre în vigoare începând cu anul 2023.
Liderii coaliţiei s-au întâlnit deja până acum de două ori şi trebuie să finalizeze în perioada următoare modificările aduse Codului Fiscal, astfel încât decizia să fie implementată până la finalul lunii iunie. Guvernanţii sunt obligaţi să ia decizia cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a prevederilor noi din Codul Fiscal şi să prezinte propunerile şi mediului de afaceri.
PSD vrea ca taxa de solidaritate să se numească taxă pe educaţie şi sănatate. Prin această taxă, ar urma să fie impozitare marile companii cu un procent între 0,5 şi 1%, iar banii să se ducă într-un fond special care să finanţeze proiecte din domeniile sănătăţii şi educaţiei, unde este nevoie de reforme.
PSD mai propune partenerilor de coaliţie ca de anul viitor să fie acordate deduceri pentru angajaţii care au venituri sub 6.000 de lei. De asemenea, se doreşte impozitarea progresivă a pensiilor speciale, deşi cei din coaliţie trebuie să găsească o formulă care să treacă de Curtea Constituţională, judecătorii respingând deja un proiect privind impozitarea pensiilor speciale.
Kelemen Hunor nu crede că vom avea taxa de solidaritate
Vicepremierul Kelemen Hunor spune că sunt şanse mici să fie introdusă taxa de solidaritate, pentru că în coaliţia de guvernare nu s-a luat o decizie în privinţa acesteia.
Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă este de acord cu introducerea taxei de solidaritate, Kelemen Hunor a spus: "Această taxă are puţine şanse să fie introdusă, fiindcă nu s-a luat o decizie şi suntem la sfârşitul lunii iunie. De aceea, nu aş intra în detalii. Noi am stabilit în coaliţie că dacă suntem în faza de discuţii, nu venim cu detalii. (...)
Nu e o chestiune dacă eu sunt sau nu de acord. Cum bine ştiţi, acum vreo 2-3 ani eu am propus o astfel de taxă, pentru o perioadă foarte scurtă şi pe cifra de afaceri pentru anumite companii, nu pentru toate companiile. Sigur, am susţinut această taxă. Cred şi în acest moment că ar fi o soluţie pe termen lung, pentru un an de zile, maxim pentru doi ani, dar nu a fost această taxă în acest moment discutată".
Kelemen Hunor a menţionat că "orice impozit în plus este o povară pentru societate".
"Aceşti bani vor fi folosiţi pentru a susţine cheltuielile statului, în primul rând în educaţie şi sănătate. Asta a fost propunerea, asta a fost discuţia. În coaliţie nu s-a luat o decizie pe această taxă, a fost o discuţie săptămâna trecută", a afirmat Kelemen Hunor.
Ciucă a promis fără taxe noi
PNL a anunţat deja, inclusiv prin vocea premierului Nicolae Ciucă, că anul acesta nu vor fi introduse taxe şi impozite noi şi că liberalii nu sunt de acord cu taxa de solidaritate.
Prim-vicepreşedintele PNL Virgil Guran declara, luni, despre discuţiile din coaliţie privind modificarea Codului Fiscal, începând cu anul viitor, că este clar că nu se va trece la impozitarea progresivă, iar anul acesta nu vor fi introduse taxe şi impozite noi.
Liberalul a arătat că s-a discutat ca pentru cei cu salariul mai mare decât preşedintele să se găsească o formulă de impozitare. Chiar nu mi se pare normal ca un funcţionar să aibă salariul mai mare decât preşedintele, a arătat Guran.