PSD insistă cu impozitul progresiv: Dorim o țară ca afară, dar cu sistem fiscal ca în Rusia? (Video)

PSD insistă cu impozitul progresiv: Dorim o țară ca afară, dar cu sistem fiscal ca în Rusia? (Video)

Președintele PSD Marcel Ciolacu a insistat, luni, pe necesitatea unei analize pentru introducerea unui impozit progresiv, deși liberalii tocmai anunțaseră că pentru ei cota unică este una dintre liniile roșii peste care, dacă se trece, e pusă în pericol coaliția de guvernare.

Jurnaliștii i-au cerut detalii lui Ciolacu, pe holurile Parlamentului, însă social-democratul a refuzat să le ofere, insistând că el doar lansează în spațiul public o discuție necesară pentru dezvoltarea României, dar nu e specialist pentru a vorbi lucruri concrete.

„Eu am vrut în spațiul public să vorbesc de principii, nu de detalii. Ce cale ne dorim pentru România, o cale dezvoltată sau dorim o țară ca afară, dar cu sistem fiscal ca în Rusia? Nu se aplică de mâine, dar nu e normal să avem aceste discuții?

ADVERTISING

După digitalizarea ANAF-ului, să vedem care sunt pașii de făcut? Doriți să venim cu o lege fără să consultăm pe nimeni, să o trântim?”, le-a spus Ciolacu jurnaliștilor care încercau să înțeleagă care sunt planurile social-democraților și cum au de gând să le pună în practică.

Jurnaliștii i-au amintit liderului PSD că a spus anterior că își dorește ca modificările Codului Fiscal să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023, ceea ce ar însemna că, pentru a fi în legalitate, ele trebuie adoptate cu 6 luni înainte, adică la 1 iulie.

„Au mai fost modificări la Codul Fiscal și au intrat în vigoare și-n două luni”, i-a întrerupt Ciolacu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a cerut răbdare măcar până diseară, când liderii coaliției se reunesc pentru a discuta pe pachetul fiscal: „Haideți să vedem cu ce propuneri ieșim din coaliție sau dacă continuăm cu un slogan: noi, liberalii, noi suntem cota unică”.

Liderul PSD a fost întrebat și dacă vor fi eliminate scutirile de impozit pentru sectorul IT.

„Eu cred că ar fi o greșeală să eliminăm scutirile, dar plecăm de la o realitate - 27% venituri din PIB și cheltuieli de 40%. Dorim să intrăm într-un impas și un blocaj pe viitor sau avem o discuție așezată și vom vedea ce e de făcut pe viitor?”, a răspuns el, vag.

O prioritate ar fi o discuție cu „șeful ANAF-ului, să vedem cum recuperăm cât mai bine zona gri a economiei gri”. Întrebat care este nivelul evaziunii în România Ciolacu a răspuns „10% din PIB, adică 26 de miliarde”.

ADVERTISING

Legat de măsuri pe care le-ar susține sau nu, liderul PSD a spus că în România munca este impozitată mult prea mult și că se opune total unei majorări de TVA.

„Nu o să fiu cu o mărire a TVA-ului pentru că e iarași o taxă pe care o plătesc în mod deosebit 80% dintre români. Nu poți să ții tot deficitul României pe cei care muncesc! Nu se mai poate oameni buni, nu putem să-i omorâm pe cei cu venituri mici și să nu avem o clasă medie”, a spus Ciolacu, respingând remarca jurnaliștilor că se adresează electoratului social-democrat.

„Nu e vorba de electorat, e vorba de români și de România”, a conchis el.

Linii roșii depășite în coaliție

Amintim că anterior atât Florin Cîțu, cât și liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, au spus public că desființarea cotei unice este linie roșie peste care, dacă PSD trece, există posibilitatea ruperii coaliției.

Liberalii au fost extrem de deranjați în primul rând de faptul că partenerii au aruncat această discuție direct în spațiul public, fără să-i consulte înainte.

În replică, prim vicepremierul Sorin Grindeanu le-a transmis celor de la PNL că deja în coaliție au fost depășite liniile roșii de ei, la Legea Offshore.

„În acest moment, în România nu există cotă unică. Tocmai ce s-a votat în Parlament Legea Offshore, care a fost votată cu o largă majoritate. Păi acolo e cotă diferențiată, nu există cotă unică. De exemplu, 15% pentru prețuri peste 85 până la 100 MWh, 30%... Tocmai ce s-a votat. Am dat un exemplu de acea linie roșie care a fost depășită, că s-au votat cote diferențiate de impozitare.

Din partea noastră nu vedeți o abordare abruptă. Vrem să vedem argumente pentru care ar fi necesar să se întâmple schimbări, dacă colectarea de venituri va fi mai mare pe o anumită proiecte, argumente pro și contra... Nu poți să spui din start, nu, noi nu facem”, a spus Sorin Grindeanu.

Marcel Ciolacu la Parlament - 23.05.2022

Declarații de presă susținute de președintele #PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, la Palatul Parlamentului

Publicată de Partidul Social Democrat pe Luni, 23 mai 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇