China îi transmite lui Trump să nu se mai plângă: America trăiește de zeci de ani peste posibilități

China îi transmite lui Trump să nu se mai plângă: America trăiește de zeci de ani peste posibilități
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Beijingul dă încă un semnal că nu cedează în războiul comercial pe care l-a stârnit administrația Trump. Presa chineză de stat scrie că SUA nu sunt o victimă și trebuie să înceteze să se mai plângă.

Suita ascendentă de săptămâna trecută a tarifelor comerciale pare să se fi oprit, dar conflictul dintre cele mai mari două economii nu dă semne de încetinire, relatează The Guardian.

Cotidianul China Daily, oficiosul în limba engleză al Partidului Comunist, a scris că Statele Unite "trăiesc de zeci de ani peste posibilitățile lor" și trebuie "să înceteze să se mai plângă" că sunt o victimă după ce au profitat din plin de pe urma globalizării.

Într-un editorial publicat marți de ziarul citat se arată că afirmațiile frecvente ale lui Donald Trump despre "jefuirea" Statelor Unite "păcălesc poporul american".

"SUA nu sunt înșelate de nimeni. Problema este că SUA trăiesc de zeci de ani peste posibilități. Consumă mai mult decât produc. Ţara şi-a externalizat producția și a împrumutat bani pentru a avea un nivel de trai mai ridicat decât cel la care are dreptul, pe baza productivității sale. În loc să fie 'înșelate', SUA au făcut o plimbare gratuită cu trenul globalizării", scrie pe un ton acuzator China Daily.

"SUA ar trebui să înceteze să se mai plângă că este o victimă a comerțului global și să pună capăt comportamentului său capricios și distructiv", continuă editorialul.

China nu dă înapoi

China a refuzat să capituleze în fața cererilor lui Trump de a veni la masa discuțiilor și de a-și renegocia cu Washingtonul termenii relațiilor comerciale.

Miercuri, Beijingul a anunțat înlocuirea negociatorului său comercial internațional. Li Chenggang va prelua acest rol și funcția de viceministru al Comerțului, deținută anterior de veteranul țar comercial Wang Shouwen. Așadat, Li va conduce discuțiile cu SUA pentru a rezolva, într-un fel sau altul, războiul comercial.

Nu a fost prezentat vreun motiv pentru această schimbare, dar decizia a venit pe fondul unei remanieri în guvernul Chinei, notează cotidianul britanic.

Într-o declarație făcută marți de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karoline Leavitt, Trump a anunțat că "mingea este în terenul Chinei".

"China trebuie să încheie o înțelegere cu noi. Nu trebuie să facem noi o înțelegere cu ei", spune președintele american în declarație. "Nu există nicio diferență între China și orice altă țară, cu excepția faptului că ei sunt mult mai mari", a adăugat Trump.

Analiștii și oficialii se așteaptă ca războiul comercial să aibă un impact semnificativ asupra ambelor economii.

China încă face eforturi pentru a-și reveni după pandemie, confruntându-se cu cheltuieli de consum scăzute și un șomaj ridicat în rândul tinerilor. Însă miercuri Beijingul a anunțat date economice peste așteptări, determinate în mare parte de exportatorii care se grăbesc să ducă produsele în SUA înainte de intrarea în vigoare a tarifelor.

Biroul național de statistică al Chinei a declarat că economia a crescut cu 5,4% în primul trimestru, peste previziunile analiștilor. Sheng Laiyun, un înalt oficial al biroului de statistică, a avertizat, însă, că tarifele americane vor exercita anumite presiuni asupra comerțului exterior și economiei țării sale.

Între timp, liderul chinez Xi Jinping a pornit într-un turneu în Asia. Deși planificată înainte de războiul tarifar, călătoria a servit la stimularea eforturilor publice și private ale Beijingului de a consolida relațiile comerciale cu alte țări.

Cum ripostează Beijingul

În timp ce creșterile tarifelor par să se fi oprit la 145% pentru importurile chineze în SUA și 125% pentru importurile americane în China, cele două guverne găsesc alte modalități de a crește miza.

China le-a ordonat companiilor sale aeriene să întrerupă achizițiile de echipamente și piese legate de aeronave de la companii americane, inclusiv Boeing. De asemenea, se pare că a luat în considerare modalități de a sprijini companiile aeriene care închiriază avioane Boeing și se confruntă cu costuri mai mari.

Aproximativ 10 avioane Boeing 737 Max sunt pregătite să se alăture companiilor aeriene chineze, iar dacă documentele de livrare și plata unora dintre ele ar fi finalizate înainte de intrarea în vigoare a tarifelor "reciproce" chineze, avioanele ar putea să intre în țară, au declarat surse citate de Bloomberg.

Miercuri, serviciul poștal din Hong Kong a anunțat că va înceta să accepte trimiteri de colete către SUA. Asta înseamnă că atunci când trimit articole în SUA, expeditorii din Hong Kong ar trebui să fie pregătiți să plătească taxe exorbitante și nerezonabile din cauza actelor nerezonabile și de agresiune ale SUA, se arată într-un comunicat citat de Hong Kong Post. Deocamdată, trimiterile poștale care conțin doar documente, fără mărfuri, nu ar fi afectate.

Hong Kong este supus acelorași tarife ca și China continentală, deși nu a stabilit tarife drept represalii.

China joacă tare cu pământurile rare

Între timp, Trump a anunțat că sunt în analiză alte tarife la produse farmaceutice și semiconductori – care ar afecta mulți dintre partenerii comerciali ai SUA – și a ordonat o anchetă care ar putea atrage impunerea de taxe vamale asupra mineralelor critice, metalelor extrase din pământuri rare și produselor asociate, cum ar fi smartphone-urile.

China domină lanțurile globale de aprovizionare pentru metale rare și a impus restricții la export asupra mai multor elemente de pământuri rare de când a izbucnit războiul comercial cu SUA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇