Administrația Trump a anunțat sâmbătă că va excepta produse tehnologice precum iPhone, calculatoarele personale și cipurile de la o mare parte din noile tarife vamale, de 145%, impuse Chinei. Însă, pentru majoritatea afacerilor din SUA, comenzile din China sunt anulate, iar mărfurile chinezești aflate în tranzit riscă să fie abandonate.
Fără o suspendare mai amplă a războiului comercial cu China, daunele vor deveni în curând „ireversibile” pentru afacerile americane, potrivit unui expert în retail. Cele mai afectate vor fi sectoare precum mobilierul, jucăriile, îmbrăcămintea, încălțămintea și echipamentele sportive.
Anulările comenzilor și abandonarea mărfurilor din China devin rapid o normă în acest conflict comercial, spun directorii lanțurilor de aprovizionare, în timp ce companiile din toate industriile americane pun pe pauză exporturile, fiind lovite brusc de aceste tarife, scrie CNBC News.
- „Producătorii de mobilier din China nu mai primesc deloc comenzi din partea importatorilor americani, iar aceeași situație o vedem și în cazul jucăriilor, îmbrăcămintei, încălțămintei și echipamentelor sportive”, a declarat Alan Murphy, fondator și CEO al Sea-Intelligence.
- „Aproape totul este în așteptare în ceea ce privește relațiile comerciale cu China,” a spus Alan Baer, CEO al OL USA.
- „Tariful total de 145% impus de Trump importurilor chinezești ar opri majoritatea schimburilor comerciale dintre SUA și China. S-ar putea ca unele produse, care nu au substituenți, să fie în continuare importate, dar în mare parte, acest tarif taie complet relația comercială”, a spus economista Erica York de la Tax Foundation, joi, într-o intervenție la CNBC.
Pe măsură ce săptămâna trecută a devenit clar că China va rămâne ținta principală a politicii tarifare a administrației Trump — după ce altor țări li s-a oferit o pauză de 90 de zile — mesajul transmis a fost că bunurile cu marjă mică de profit nu mai pot fi produse sustenabil în China.
„Produsele cu marjă mai mare și complexitate tehnică ridicată, cum sunt electronicele, utilajele, echipamentele medicale și farmaceutice, nu pot fi mutate ușor în altă parte, întrucât fabricarea lor necesită timp și capital semnificativ,” a spus Murphy.
Înainte de scutirea acordată tehnologiei, el afirmă că producătorii acestor bunuri analizau care componente pot fi obținute din alte surse, în timp ce își reduceau stocurile din SUA. Există un efort concentrat de a muta producția în Asia de Sud-Est, în special în Vietnam sau India. De asemenea, se ia în calcul reducerea prețurilor pentru exportul în Europa sau chiar închiderea unor linii de producție.
Povară greu de suportat
Stephen Lamar, CEO al American Apparel & Footwear Association, a spus că modificările bruște de politici și tarifele ridicate perturbă lanțurile de aprovizionare la un nivel nemaiîntâlnit din timpul pandemiei.
„Cu niveluri prohibitive ale tarifelor impuse importurilor americane din China, multe companii nu au altă opțiune decât să anuleze comenzile. Oscilațiile constante înseamnă că noile costuri nu pot fi prevăzute până când mărfurile ajung în port, iar tarifele ridicate generează facturi imposibil de plătit. Este o povară pe care o afacere mică nu o poate susține.”, a declarat Lamar.
Lamar a menționat că, în lipsa unor surse alternative pentru multe dintre aceste companii, în special cele mici, lipsa bruscă de comenzi va duce imediat la pierderi de vânzări și lipsuri pe scară largă de produse. „Este nevoie urgentă de o extindere a pauzei în războiul comercial cu China pentru importurile americane, înainte ca daunele să devină ireversibile,” a adăugat el.
Gigant logistic lovit în plin
Gigantul logistic integrat Maersk a avertizat că, în ceea ce privește transportul maritim, scăderea rezervărilor, împreună cu posibilitatea impunerii unor taxe de construcție pentru navele „chinezești” începând de săptămâna viitoare, vor duce la o „restructurare masivă a tuturor serviciilor de linie către America de Nord.”
„Și va dura luni întregi să se rezolve haosul, cu congestionări și creșteri ale tarifelor de transport care vor persista luni de zile,” a transmis Maersk clienților.
Murphy a spus că, în rândul tuturor producătorilor cu sediul în China cu care firma sa a discutat, niciunul nu ia în considerare în mod activ mutarea producției în SUA, parțial din cauza lipsei de claritate privind scopul final al administrației.
„Principala îngrijorare este incertitudinea totală cu privire la obiectivul real al administrației Trump. Nimeni nu va face investiții masive în producția americană dacă tarifele sunt doar o tactică de negociere. Dacă administrația urmărește cu adevărat reindustrializarea SUA, atunci planul pe termen lung trebuie să fie clar, fără referințe la ‘șah 4D’ sau ‘Arta negocierii’,” a adăugat el. „Tactica yo-yo a modificării zilnice a tarifelor nu face decât să creeze haos și incertitudine.”
Menținerea în așteptare a mărfurilor este o metodă de a reduce impactul tarifelor. Furnizorii de logistică pot oferi depozitare în regim vamal, ceea ce permite introducerea mărfurilor în SUA fără plata imediată a tarifelor. Utilizarea zonelor de comerț liber și a altor metode de amânare a transporturilor permite amânarea temporară a taxelor.
„Situația actuală este fără precedent,” a declarat Karsten Kildahl, director comercial la A.P. Moller-Maersk.
Mărfuri abandonate
Soarta mărfurilor abandonate — încărcături care nu sunt revendicate sau plătite de transportator sau de firma responsabilă cu vămuirea în numele clientului — nu este clară, iar regulile variază de la un port la altul și în funcție de contract.
Oficialii portuari au declarat pentru CNBC că, de regulă, nu sunt notificați în privința mărfurilor abandonate. Conform acordului terminalului din New York, mărfurile care rămân mai mult de 30 de zile pe terminal vor fi considerate abandonate și vândute pentru a acoperi taxele de staționare. Responsabilitatea finală pentru aceste costuri depinde, de obicei, de contractele de transport. „Dacă documentul de transport nu a fost transferat destinatarului, responsabilitatea revine expeditorului. Acesta poate decide să reexporte, să distrugă sau să doneze marfa.”
Expeditorii întocmesc de regulă o „scrisoare de abandon” pentru autoritățile vamale din SUA, pentru ca marfa să poată fi vândută sau licitată. Veniturile rezultate din vânzare acoperă cheltuielile (container, șasiu), iar restul rămâne pentru terminal.
Terminalul poate muta marfa abandonată într-un depozit vamal sau o poate vinde direct de acolo. Există o piață a mărfurilor abandonate.
Maersk a transmis că mulți expeditori adoptă o abordare de tip „așteaptă și vezi” și, într-un mesaj recent către clienți, a precizat că până la clarificarea situației, clienții vor rămâne precauți în privința nivelului stocurilor și vor căuta să crească flexibilitatea lanțurilor de aprovizionare.