Xi Jinping îndeamnă UE să colaboreze cu China pentru a contracara politicile lui Trump

Xi Jinping îndeamnă UE să colaboreze cu China pentru a contracara politicile lui Trump
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Liderul chinez Xi Jinping a propus ca Uniunea Europeană și China să colaboreze strâns pentru a rezista presiunilor comerciale impuse de administrația Trump.

În cadrul unei întâlniri la Beijing cu premierul spaniol Pedro Sánchez, Xi a declarat că „China și UE trebuie să-și îndeplinească responsabilitățile internaționale, să apere împreună direcția globalizării economice și un mediu echitabil de comerț internațional, și să se opună împreună practicilor unilaterale și intimidante”.

Declarațiile vin în contextul în care Washingtonul și Beijingul sunt prinse într-o spirală de taxe vamale, China anunțând recent o majorare de până la 125% a tarifelor pentru unele importuri americane.

Deși SUA au suspendat temporar măsurile tarifare mai dure pentru alte state, inclusiv pentru UE, China caută parteneri care să o sprijine în fața presiunilor exercitate de Casa Albă, relatează Politico.

Sánchez susține apelul Chinei

Premierul spaniol a sprijinit apelul lui Xi, subliniind că lumea traversează „provocări extraordinare” care impun „mai mult dialog, cooperare și consolidarea relațiilor cu alte țări și blocuri regionale”.

Sánchez a declarat că „China este un partener esențial” în abordarea unor teme majore precum schimbările climatice, dezvoltarea globală și reducerea inegalității.

Vizita sa la Beijing a stârnit reacții negative la Washington. Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a comparat apropierea Spaniei de China cu „a-ți tăia singur gâtul”.

În replică, Sánchez a afirmat că „politica externă a Spaniei nu este îndreptată împotriva nimănui” și că țara sa dorește să joace un rol „activ” în promovarea unor relații transatlantice reciproc avantajoase.

Apelurile sale la „corectitudine în comerțul internațional” au fost percepute drept critici voalate la adresa măsurilor punitive adoptate de Trump.

Divergențe în interiorul UE

Vizita lui Sánchez a scos în evidență și diferențele de viziune din interiorul UE în privința relațiilor cu SUA.

În timp ce unii lideri europeni susțin apropierea de parteneri globali alternativi, alții, precum premierul italian Giorgia Meloni, pledează pentru o abordare „pragmatică și constructivă” față de Casa Albă. Meloni urmează să ajungă la Washington săptămâna viitoare, într-o încercare de a deveni un interlocutor influent pentru Trump.

Sánchez a precizat că a discutat înainte de călătorie cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič.

Potrivit South China Morning Post, liderii UE ar urma să se întâlnească cu Xi în China în luna iulie, cu ocazia summitului care marchează 50 de ani de relații bilaterale UE–China.

Faptul că întâlnirea ar putea avea loc tot la Beijing, deși protocolul ar impune Bruxellesul, indică o disponibilitate europeană de a consolida legăturile cu puterea asiatică.

Acorduri economice și mesaj diplomatic

La Beijing, Xi a subliniat importanța relației cu Spania, mai ales „într-un context internațional tot mai turbulent și imprevizibil”. Cei doi lideri au discutat și despre cooperarea globală și sprijinul UE pentru o „pace justă” în Ucraina.

Beijingul a fost ultima oprire a turneului asiatic al lui Sánchez, care a inclus și o vizită în Vietnam. În Hanoi, premierul spaniol a semnat acorduri agricole și a obținut contracte importante privind exportul de carne de porc și cireșe către piața chineză.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇