Cel puţin 3 jaloane PNRR ratate de România

Cel puţin 3 jaloane PNRR ratate de România

Premierul Nicolae Ciucă anunța după ultima ședință de guvern, de vineri, că România a bifat toate jaloanele din PNRR aferente trimestrului trei din 2022. O afirmație inexactă: mai multe jaloane care se referă la semnare/atribuire de contracte încă sunt în lucru și nu vor fi atinse până la 30 septembrie.

Banii PNRR nu sunt deocamdată în pericol – jaloanele aferente T3 vor intra la verificat la anul, când România va solicita noi tranșe de finanțare.

Cum este posibil ca jaloanele acum restante să fie atinse la data la care vor fi verificate va depinde doar de intransigența cu care judecă Comisia dacă cererile de plată vor fi aprobate integral.

ADVERTISING

Cert lucru, însă, odată cu T3 din 2022, încep amânările: jaloanele de acum se duc să le concureze ca timp și capacitate administrativă pe cele care vor urma.

Ce jaloane au probleme

Cel puțin 3 din cele 24 de jaloane aferente trimestrului trei din 2022 nu sunt în realitate realizate.

E vorba de:

  • Alocarea drepturilor de utilizare a spectrului de frecvențe radio. Licitația a fost lansată în septembrie, cu termen de depunere a ofertelor în octombrie. Alocarea este posibil să fie făcută până la sfârșitul anului.
  • Lansarea unei proceduri de ofertare pentru echiparea sălilor de clasă cu mobilier. Procedura nu este lansată, aflându-se în prezent la nivel de elaborare ghiduri.
  • Lansarea procedurii de ofertare pentru echiparea laboratoarelor/atelierelor pentru științe. Procedura nu este lansată, aflându-se în prezent la nivel de elaborare ghiduri.
ADVERTISING

Un al patrulea jalon este sub semnul întrebării: Platforma națională integrată eVelo și aplicație pentru telefoane inteligente.

Nici platforma și nici aplicația nu există la data publicării acestui material. Licitația s-a derulat în 18 august, câștigător fiind desemnat Eventya srl. Caietul de sarcini conține termen-limită 26 septembrie pentru realizarea platformei și a aplicației.

Citeşte mai departe Lista celor 24 de ținte/jaloane de atins în T3 2022 pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇