Pierderi uriașe pentru bogații planetei, în cel mai prost semestru din istorie

Pierderi uriașe pentru bogații planetei, în cel mai prost semestru din istorie

Averea lui Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, a scăzut în prima jumătate a anului cu aproape 62 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și-a văzut averea prăbușindu-se cu aproximativ 63 de miliarde de dolari. Averea netă a lui Mark Zuckerberg de la Facebook a fost redusă la mai mult de jumătate.

În total, cei mai bogați 500 de oameni din lume au pierdut 1.400 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2022, un declin amețitor care marchează cea mai abruptă scădere de șase luni înregistrată vreodată.

ADVERTISING

Este o abatere bruscă de la cei doi ani precedenți, când averile ultrabogaților au crescut pe măsură ce guvernele și băncile centrale au declanșat măsuri de sprijin fără precedent în urma pandemiei Covid-19, stimulând valoarea a orice, de la companiile de tehnologie la criptomonede.

În condițiile în care factorii de decizie politică măresc acum ratele dobânzilor pentru a combate inflația ridicată, unele dintre acțiunile cu cele mai mari creșteri - și miliardarii care le dețin - pierd rapid altitudine.

ADVERTISING

Tesla Inc. a avut cel mai prost trimestru din istorie în cele trei luni până în iunie, în timp ce Amazon.com Inc. a înregistrat cea mai mare prăbușire de la spargerea bulei dot-com.

Deși pierderile se adună pentru cei mai bogați oameni din lume, acest lucru reprezintă doar o mișcare modestă în direcția reducerii inegalității sociale.

Musk, co-fondatorul Tesla, are în continuare cea mai mare avere de pe planetă, de 208,5 miliarde de dolari, în timp ce Bezos este al doilea, cu o avere netă de 129,6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

ADVERTISING

Bernard Arnault, cea mai bogată persoană din Franța, se află pe locul al treilea, cu o avere de 128,7 miliarde de dolari, urmat de Bill Gates, cu 114,8 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg.

Ei sunt singurii patru care au o avere de peste 100 de miliarde de dolari - la începutul anului, 10 persoane din întreaga lume depășeau această sumă, inclusiv Zuckerberg, care se află acum pe locul 17 pe lista averilor, cu 60 de miliarde de dolari.

Changpeng Zhao, pionierul cripto care a debutat în indicele Bloomberg Billionaires în ianuarie cu o avere estimată la 96 de miliarde de dolari, și-a văzut averea scăzând cu aproape 80 de miliarde de dolari în acest an, pe fondul turbulențelor din domeniul activelor digitale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇