Ce faci dacă ai poliță RCA la Euroins

Ce faci dacă ai poliță RCA la Euroins

Numeroși români vor fi nevoiți să își caute un alt asigurator, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România. Compania are peste 2,5 milioane de polițe RCA emise, fiind cel mai mare jucător de pe piață pe segmentul RCA.

Ce au de făcut cei care au o poliță RCA de la Euroins (informații furnizate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare – UNSAR, ASF și Euroins):

  • Poliţele de asigurare încheiate de clienţi la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, şoferii care au poliţe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asiguraţi până la data respectivă. Pronunțarea deschiderii procedurii de faliment va fi făcută de tribunal și anunțată public. Așadar, trebuie așteptată decizia tribunalului de intrare în faliment, iar apoi se va ști când se vor împlini cele 90 de zile cât vor mai fi valabile polițele.
  • De asemenea, şoferii care au poliţe RCA la Euroins au posibilitatea de a denunţa în orice moment poliţa, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat. Potrivit unui anunț al companiei, asigurații au dreptul de a denunţa contractele de asigurare încheiate, precum şi dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor.
  • În ceea ce îi priveşte pe păgubiţii unui accident cauzat prin intermediul unui vehicul acoperit printr-o poliţă RCA emisă de societatea Euroins România, ei vor fi despăgubiţi în baza acesteia, de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în limita a până la 500.000 lei pentru fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare. În cazul unui incident în trafic, deschiderea dosarului de daună se face la Fondul de garantare a asiguraţilor. Toate explicaţiile necesare pentru demararea procesului de depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de daună sau a cererilor de plată sunt postate pe site-ul FGA, respectiv www.fgaromania.ro.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF, a dat asigurări vineri că Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la Euroins.

ADVERTISING

„În cadrul deciziei privind retragerea autorizației, ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților tocmai cu sarcina de a face toate demersurile pentru preluarea patrimoniului acestei societăți. Conform legii, FGA va plăti toate drepturile polițelor de asigurări, adică toate daunele înregistrate de șoferii păgubiți în accidente, în care vinovați sunt asigurații RCA la această societate”, a declarat Apostol.

Cum s-a procedat în cazul City Insurance

Falimentul Euroins este al doilea faliment al unei companii de asigurări în mai puțin de doi ani. În luna septembrie 2021, ASF a constatat insolvența City Insurance și i-a retras autorizația de funcționare. Ulterior, în 9 februarie 2022, Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment şi dizolvarea companiei City Insurance.

În cazul City Insurance, ASF preciza într-un ghid publicat anul trecut că toți clienții firmelor de asigurări sunt protejați de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege (500.000 lei/creanța de asigurare).

ADVERTISING

ASF spunea în cazul City Insurance că polițele rămân valabile până la data la care intervine una dintre următoarele situații:

  • data expirării menționată de contract;
  • data denunțării contractului de asigurare de către asigurat printr-o notificare transmisa societății sau lichidatorului judiciar;
  • la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, contractele/ polițele de asigurare încheiate de asigurator încetează de drept în termen de 90 de zile.

Cele 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment al City Insurance s-au împlinit pe 11 mai 2022.

Astfel că până la 11 mai 2022, clienţii care încă aveau polițe valabile au fost obligați să își caute alt asigurator și au putut solicita returnarea părţii din prima de asigurare proporţională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.

Spre exemplu, dacă poliţa a fost încheiată pe o perioadă de un an şi expira pe 11 septembrie 2022, clientul a avut dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporţional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇