Casa Albă se teme de un dezastru economic în Statele Unite

Casa Albă se teme de un dezastru economic în Statele Unite

Casa Albă, în plină dispută cu opoziţia republicană privind datoria publică, a prezis miercuri un dezastru economic în Statele Unite în cazul unui default prelungit.

Consilierii economici ai preşedintelui Joe Biden estimează că, dacă cea mai mare putere a lumii încetează să-şi onoreze scadenţele financiare pe termen lung, ar putea pierde peste 8 milioane de locuri de muncă în această vară, iar Produsul Intern Brut s-ar reduce cu 6%, notează AFP.

Bursele ar pierde 45% în al treilea trimestru, prevăd aceşti consilieri, reuniţi în cadrul "Council of economic advisors" de la Casa Albă. Ei subliniază că, chiar şi în cazul unei scurte incapacităţi de plată, economia americană ar suferi o creştere a şomajului şi o recesiune, de amploare mai mică.

ADVERTISING

Executivul american publică acest scenariu-catastrofă în timp ce Joe Biden încearcă să crească presiunea asupra taberei conservatoare privind datoria publică.

Democratul de 80 de ani afirmă că republicanii, care controlează una dintre Camerele Congresului SUA, trebuie să voteze rapid şi necondiţionat împreună cu democraţii pentru a ridica plafonul maxim autorizat al datoriei publice.

El a propus o întâlnire pe 9 mai a principalilor lideri ai Congresului, reprezentând cele două mari partide. Opoziţia cere, în schimbul acestui vot, o reducere a cheltuielilor publice.

ADVERTISING

Această problemă a ridicării plafonului datoriei, o exigenţă specifică SUA, a fost mult timp considerată o formalitate parlamentară, dar a început să se transforme într-o confruntare politică de când Barack Obama era preşedinte.

Guvernul federal a atins de fapt acel faimos plafon de 31.000 de miliarde de dolari la mijlocul lui ianuarie, dar până acum a reuşit să gestioneze situaţia prin manevre contabile.

Trezoreria SUA a avertizat, însă, că, în lipsa unui vot în Congres, guvernul s-ar putea găsi obligat de la 1 iunie să facă reduceri drastice ale anumitor cheltuieli sociale.

ADVERTISING

Înainte de a intra eventual într-o situaţie de default suveran, complet fără precedent, care ar vedea America în imposibilitatea de a onora anumite scadenţe financiare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇