Cartel ALFA cere Guvernului să concedieze oameni din conducerea TAROM, pentru a salva compania

Cartel ALFA cere Guvernului să concedieze oameni din conducerea TAROM, pentru a salva compania

După ce ministrul Transporturilor Lucian Bode a avertizat că ”va tăia în carne vie” la TAROM, iar aproape 400 de angajați vor pleca, Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” vine cu o alta propunere pentru Guvernul României.

Sindicatul a transmis, într-un comunicat remis spotmedia.ro, că ”pentru a avea șansa să salveze compania, procesul de restructurare trebuie să vizeze prioritar posturile de conducere, deoarece cei care au adus compania în această situație în ultimii ani, nu vedem să aibă capacitatea de a o redresa”.

ADVERTISING

”La acest nivel, organigrama s-a lărgit constant în ultimii ani, cu diversele echipe de consilieri pe care le-au adus numeroșii directori care s-au perindat succesiv la conducerea acestei companii. Mulți dintre aceștia și-au găsit un loc călduț, plătit generos, rămânând în companie pe cvasi-sinecuri.

(...) Situația dezastruoasă în care se află compania, amplificată – dar nu determinată! – de criza sanitară actuală – a fost cauzată de deciziile proaste de la nivel de management. În perioada de după 2007, compania a avut pierderi de peste 600 milioane de dolari, pierderi pentru care totuși nimeni nu este responsabil.

ADVERTISING

Lipsa cronică de dialog social, simulacrele de negocieri colective, absența unui plan consistent de afaceri și căpușarea politică au transformat  o companie de tradiție a României, un simbol de prestigiu, recunoscut internațional, și au adus-o pe marginea falimentului. Dacă, acum 50 de ani, TAROM desfășura inclusiv zboruri transcontinentale, fiind o sursă de mândrie pentru cetățenii acestei țări, în ultimii 12 ani, ca urmare a acestei politici de distrugere, compania a decăzut, pierzând sau renunțând la rute externe, acumulând pierderi și împingând spre concurență personal supra-calificat, pe a cărui pregatire s-au cheltuit sume considerabile”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

Mesaj pentru Orban si Bode: Restructurarea să fie la nivelul personalului de conducere și directori

Cartel ALFA mai transmite că ”nu salariații sunt responsabili de această situație, ci deciziile luate la nivel de management”:

”Dimpotrivă, salariații sunt cei care au menținut activitatea companiei, lucrând în condiții din ce în ce mai precare, în unele cazuri cu sacrificarea vieții personale, cu o salarizare scăzută și inechitabilă, atât în raport cu valoarea muncii lor, cât și în raport cu distribuția veniturilor în interiorul companiei. Atrangem atenția că personalul operațional al companiei este calificat și înalt calificat. Pierderea acestor oameni va avea consecințe serioase în momentul reluării activităților de zbor odată cu diminuarea sau încetarea crizei sanitare”.

Astfel, se mai arată în mesajul pentru Guvern, respectiv premierul Ludovic Orban si ministrul Lucian Bode, ”dacă doriți cu adevărat să salvați această companie de mare tradiție a României, atunci luați toate măsurile necesare pentru a orienta procesul de restructurare al Companiei Naționale TAROM exact acolo unde trebuie, la nivelul personalului de conducere, directori și foști sau actuali consilieri care nu au expertiză și/sau experiență în aviația de transport, având în schimb salarii și beneficii disproporționate și complet nejustificate în raport cu responsabilitatea și eficiența în companie”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇