Aproape 400 de angajați vor pleca anul ăsta de la TAROM. Bode avertizase că ”taie în carne vie”. Care e salariul mediu

Aproape 400 de angajați vor pleca anul ăsta de la TAROM. Bode avertizase că ”taie în carne vie”. Care e salariul mediu

Peste 370 de angajați nu se vor mai regăsi, până la sfârșitul anului, pe ștatele de plată ale TAROM. Acest lucru reiese din bugetul companiei, aprobat de ministrul Transporturilor Lucian Bode și publicat miercuri în Monitorul Oficial.

În buget se arată că la acest moment numărul mediu total de angajați ai companiei aeriene este de 1.607, iar la prognoza pentru finalul anului este trecuta în dreptul acestui capitol cifra de 1.233 de angajați.

Asta înseamnă că 374 de oameni nu vor mai fi angajați TAROM până la finalul anului. Acest lucru nu înseamna automat că este vorba de concedieri, fiind posibil și ca parte dintre aceștia să atingă vârsta de pensionare în acest interval.

buget-Tarom-2020-reduceri-personal-date-Monitor-Of
Foto: captură ecran/Monitorul Oficial

E de remarcat, însă, că la capitolul cheltuieli cu personalul există un subcapitol pentru plăți compensatorii aferente disponibilizărilor de personal.

ADVERTISING

Totalul cheltuielilor cu personalul este de 197.284,60 lei, iar suma alocată pentru compensații este de 24.463,57 lei.

Tot din buget aflăm caștigul mediu lunar pe salariat la TAROM, și anume 7.282,92 lei/lună.

buget-venituri-cheltuieli-TAROM-2020
Foto: captură ecran/bugetul Tarom/Monitorul Oficial

Bode a vorbit de o restructurare la sânge: TAROM e bolnavă de nepotism și alte lucruri

La începutul lunii iunie, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, anunța că directorul general al TAROM George Barbu și-a anunțat demisia, iar locul său este preluat, interimar, de Mihăiță Ursu, care era membru în Consiliul de Administrație al companiei aeriene.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tot atunci Bode spunea că este nevoie de ”o restructurare la sânge”, pentru ca firma de stat să poată fi salvată.

"Companiile aeriene din întreaga lume, companiile din Romania au înregistrat pierderi uriaşe, au redus cursele cu peste 95%. Compania TAROM nu se simţea bine oricum înainte de criză, era bolnavă de nepotism în primul rând, dar şi de alte lucruri acolo. Eu cred, am încredere că această companie naţională poate fi salvată.

Tot ce depinde de Guvernul României prin acel ajutor de salvare acordat, 37 de milioane de euro, prin ajutorul de stat pe care îl pregătim, facem în aşa fel încât printr-o restructurare la sânge a acestei companii, ea să poată să funcţioneze în continuare", spunea Bode atunci, într-o emisiune la B1 TV.

Lucian-Bode-ministul-Transporturilor-PNL
Foto: Arhivă Facebook/Lucian Bode

El a avansat atunci și cifre legate de restructurări.

ADVERTISING

"Astăzi sunt 1.700 de angajaţi, 800 sunt în şomaj tehnic, iar salariile au fost plătite luna trecută cu întârziere, 80%, respectiv 20%. De astăzi, compania are un nou director general interimar. Am încredere în noul director general, este membru în CA TAROM, a condus companii importante din zona de construcţii cu 600, 1.000, 1.200 de angajaţi.

Ştie cu ce probleme se confruntă compania TAROM şi, împreună cu administratorii, au misiunea să taie în carne vie, pentru că acolo niciun un angajat al companiei nu putea să facă restructurare. A fost nevoie să venim cu cineva din exteriorul companiei.

Ştiţi cum spunea o vorbă: cei de la TAROM nu se pot căsători între ei pentru că sunt majoritatea rude. În consecinţă, o intervenţie chirurgicală cu scopul de a salva compania este necesară şi am convingerea că acest lucru se va întâmpla", mai spunea Bode.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇