Bula de cipuri: Pe modelul hârtiei igienice, deficitul se transformă în supraofertă

Bula de cipuri: Pe modelul hârtiei igienice, deficitul se transformă în supraofertă

Cipurile de calculator se confruntă, la fel ca în cazul hârtiei igienice, cu un moment în care deficitul se transformă în abundență şi afectează industria.

O criză a lanțului de aprovizionare declanșată de pandemia mondială a privat de la producătorii de PC-uri și smartphone-uri până la constructorii de mașini de cipurile de calculator necesare pentru fabricarea produselor lor.

Toate acestea s-au schimbat brusc, pe parcursul a trei săptămâni, de la sfârșitul lunii mai până în iunie, în condițiile în care inflația ridicată, cel mai recent blocaj Covid din China și războiul din Ucraina au redus consumul, în special pentru PC-uri și smartphone-uri, scrie Reuters.

ADVERTISING

Penuria de cipuri s-a transformat într-o supraofertă în unele sectoare, luând Wall Street prin surprindere.

La sfârșitul lunii iunie, firma de cipuri de memorie Micron Technology Inc a declarat că va reduce producția. Răsturnarea de situație de pe piață a prins Micron cu garda jos, a recunoscut directorul de afaceri Sumit Sadana.

Urmează curând sezonul de raportare a rezultatelor pentru cipuri din SUA, iar economistul specializat de la TechInsights, Dan Hutcheson, a avertizat asupra altor vești proaste, după prognoza sumbră a Micron. "Cei de la Micron au cam arătat trendul, cu onestitatea lor", a spus el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Îngrijorările legate de o încetinire a industriei au afectat acţiunile pe bursă, iar indicele Philadelphia Semiconductor s-a prăbușit cu 35% până acum în 2022, mult mai mult decât pierderea de 19% a S&P 500.

Acumularea face ca situația să fie și mai gravă

La fel ca și cumpărătorii nervoși care goleau rafturile supermarketurilor de hârtie igienică, producătorii au stocat cipuri în timpul pandemiei.

Înainte de aceasta, producția "just in time" era norma pentru companii, care comandau piesele cât mai aproape de momentul producției pentru a evita excesul de stocuri, pentru a reduce capacitatea de depozitare și cheltuielile.

ADVERTISING

În timpul pandemiei, acest lucru s-a schimbat în practică de stocare a cipurilor, "pentru orice eventualitate".

Marea răsturnare de pe piața cipurilor a lovit, în mod inegal, în toate sectoarele de afaceri. Marii furnizori pentru producătorii de electronice de consum, în special pentru smartphone-urile low-end, vor fi cei mai afectați, a declarat Tristan Gerra, analist senior pentru semiconductori la Baird.

Nvidia Corp, gigantul ale cărui cipuri grafice sunt folosite pentru jocuri și pentru minarea criptomonedelor, ar putea vedea şi el o cădere, pe fondul reducerii prețurilor, exacerbată de recenta prăbușire a pieței cripto, a spus Gerra.

Printre cei mai puțin afectați de o supraofertă se numără furnizorii Apple Inc, cum ar fi cea mai mare fabrică de cipuri din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, a declarat analistul Wedbush Matt Bryson. Cererea rămâne ridicată pentru dispozitivele Apple, care sunt mai pretențioase.

Producătorii de cipuri care aprovizionează industria auto și centrele de date vor prospera, de asemenea, a spus Gerra, observând o cerere neschimbată pe această zonă.

Totuşi, producătorii de cipuri auto sunt în siguranță doar pentru moment. Aacest lucru s-ar putea să nu dureze mult timp, pentru că producătorii auto au comandat mult mai multe cipuri decât păreau să aibă nevoie, iar această tendință continuă.

Acest lucru va crea o problemă atunci când producătorii de autovehicule vor înceta să mai cumpere cipuri pentru a-și epuiza stocurile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇