Banca Mondială: România a reintrat în categoria țărilor cu venituri mari

Banca Mondială: România a reintrat în categoria țărilor cu venituri mari
Foto: captură

România a reintrat în categoria țărilor cu venituri mari, potrivit unui clasament realizat de Banca Mondială pentru 2021.

Banca Mondială realizează anual un clasament al țărilor în funcție de veniturile pe locuitor (Venit Național Brut anual pe locuitor – VNB), pragurile fiind venituri mici, venituri mijlocii inferioare, venituri mijlocii superioare și venituri mari, se arată în studiul Băncii Mondiale, indicat de Biziday. 

clasificare-venituri

România intrase în grupul țărilor cu venituri mari pentru prima dată în 2019, dar a fost retrogradată în 2020 în contextul pandemiei de COVID-19.

ADVERTISING

În 2021, pe fondul revenirii puternice a economiei, venitul brut național pe locuitor a crescut de la 12.570 de dolari (în 2020) la 17.170 de dolari (în 2021). Ceea ce a făcut ca în clasamentul pentru 2021, România să treacă din grupul țărilor cu venituri mijlocii superioare în cel al statelor cu venituri mari.

Crestere-venituri

De la an la an, clasamentul se modifică atât ca urmare a variației venitului brut național pe locuitor (în funcție de evoluția creșterii economice, inflației, ratelor de schimb, populației), dar și a ajustării anuale cu rata inflației a sumelor care constituie praguri de clasificare a veniturilor.

ADVERTISING

Anul acesta, șase țări au fost intrat într-o categorie diferită față de anul trecut. Trei țări au trecut la o categorie superioară - Belize, Panama și România, în timp ce trei țări au retrogradat - Liban, Palau și Zambia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇