Salariul mediu net pe economie din România a ajuns, în ianuarie, la 3.698 de lei, în scădere cu 4,7% faţă de ultima lună din 2021.
Valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – de 8.940 lei, iar cele mai mici în domeniul de hoteluri şi restaurante (2.047 lei).
Comparativ cu luna ianuarie a anului 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%.
Însă creșterea salarială a fost puțin mai mare decât inflația, dacă comparăm ianuarie 2022 față de luna ianuarie 2021, dar mai mică dacă comparăm ianuarie 2022 față de luna decembrie 2021.
Potrivit Institutului Național de Statistică, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net în ianuarie 2022 s-au înregistrat în sectoare precum:
- extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-32,8%),
- fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (-31,9%),
- silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură),
- extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, alte activităţi extractive,
- producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat,
- activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe).
(La acestea din urmă scăderea a fost între 15% şi 25%)
De cealaltă parte, creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de editare (+11,4%), hoteluri şi restaurante (+6,5%) şi activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (+4,8%).
În sectorul bugetar s-au consemnat uşoare majorări ale câştigului salarial mediu net, în ianuarie 2022, comparativ cu luna precedentă, în învăţământ (+3,1%, ca urmare a reluării plăţii cu ora a cadrelor didactice), sănătate şi asistenţă socială (+1,7%), precum şi în administraţia publică (+0,5%).