Aurescu a vorbit iar la CNN: Energia, o mare vulnerabilitate pentru UE. Avem în plan să reducem cât mai repede dependența de gazul rusesc

Aurescu a vorbit iar la CNN: Energia, o mare vulnerabilitate pentru UE. Avem în plan să reducem cât mai repede dependența de gazul rusesc

Energia reprezintă o mare vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană și pentru statele membre, de aceea se discută despre un ”plan de a reduce cât mai repede posibil dependența UE de gazul rusesc și de alte produse din sectorul energetic ce provin din Rusia”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, marți, într-un interviu la CNN.

”Realitatea este că, deși România este una dintre țările cel mai puțin dependente de importurile de gaz din Rusia, Uniunea Europeană (ca întreg) este dependentă în proporție de peste 40% de importurile de gaz din Rusia, este dependentă în proporție de 27% de importurile de țiței din Rusia și în proporție de 47% de importurile de cărbune și carburant din Rusia.

ADVERTISING

Aceste statistici datează din 2019 și sunt relevante pentru că sunt de dinaintea pandemiei de Covid-19, când economia a fost foarte afectată”, a explicat Bogdan Aurescu.

În context, ministrul român de Externe a subliniat că este ”foarte important să găsim alternative pentru a reduce această dependență investind, de exemplu, în sectorul energiei nucleare - lucru pe care România îl face -, în energie regenerabilă, prin diversificarea surselor de energie și prin interconectarea țărilor noastre”.

Bogdan Aurescu a dat ca exemplu discuțiile purtate marți, la București, de președinții României și Bulgariei, care au avut o lungă întrevedere la Palatul Cotroceni, la care a fost și el prezent.

aurescu-iohannis
Foto: Administrația Prezidențială

”Am discutat despre accelerarea  demersurilor pentru finalizarea Interconectorului Bulgaria-Grecia, pentru a putea importa mai mult gaz pentru țările din regiune, din alte surse decât cele rusești”, a declarat Bogdan Aurescu, informația fiind menționată și la conferința de presă susținută la finalul întrevederii de președinții Klaus Iohannis și Rumen Radev.

‼️ Urmăriți, mai jos, interviul ministrului ???????? afacerilor externe Bogdan #Aurescu pentru CNN International, emisiunea...

Publicată de Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania pe Marţi, 15 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇