Activitate diplomatică intensă azi la București. S-a discutat despre război, NATO, dar și aderarea la Schengen - UPDATE

Activitate diplomatică intensă azi la București. S-a discutat despre război, NATO, dar și aderarea la Schengen - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Mai mulți înalți oficiali europeni sunt prezenți, marți, în România, pentru întâlniri cu membri ai Guvernului sau cu președintele Klaus Iohannis. Situația din Ucraina, consolidarea flancului estic al NATO, criza umanitară a refugiaților, sprijiirea R. Moldova, dar și PNRR sau aderarea României la Spațiul Schengen au fost doar câteva dintre subiectele discutate azi de oficialii români și europeni.

Vizitele au loc în contextul crizei refugiaților, declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia, România fiind una dintre țările care s-au organizat pentru primirea lor, inclusiv prin realizarea unui HUB cu ajutoare umanitare la Suceava.

Război în Ucraina, Ziua 20 - Vezi desfășurarea evenimentelor

16:50Ministerul Apărării informează că ministrul Vasile Dîncu s-a întâlnit cu omologul său belgian, Ludivine Dedonder, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, fiind abordate subiecte de actualitate de pe agenda NATO şi UE, în contextul evoluţiilor situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre.

ADVERTISING

Vasile Dîncu i-a mulțumit omologului său pentru dislocarea în România a contingentului de 300 militari cu tehnica din dotare, în contextul desfăşurării Forţei de Reacţie Rapidă a NATO, ca parte a măsurilor adoptate de NATO pentru consolidarea flancului estic.

În cadrul discuţiilor, Vasile Dîncu a punctat importanţa sprijinirii Republicii Moldova şi Georgiei în parcursul lor european.

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, s-a întâlnit marți, 15 februarie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Marţi, 15 martie 2022

16:20 – La finalul întâlnirii cu președintele Bulgariei, Klaus Iohannis a trecut în revistă subiectele discutate, printre care sprijinul umanitar acordat refugiaților din Ucraina, în contextul în care e posibil ca fluxurile să crească și să fie nevoie de modalități de coordonare între România și Moldova.

ADVERTISING

Situația din R. Moldova și provocările cărora Chișinăul trebuie să le facă față, cooperarea în cadrul NATO, securitatea la Marea Neagră, dar și cooperarea economică sau diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport au fost tot atâtea subiecte abordate în timpul întâlnirii de azi.

”Aderarea noastră la Spațiul Schengen va contribui în mod esențial la consolidarea pieței unice și la întărirea rezilienței UE în ansamblul său”, a subliniat Klaus Iohannis.

La rândul său, președintele Bulgariei a vorbit despre cooperarea dintre cele două țări și a subliniat nevoia de ”interconectivitate reală” între statele membre ale UE.

De asemenea, Rumen Radev a vorbit despre ”scopul nostru comun” - aderarea la Spațiul Schengen, arătându-se încrezător că va exista o dezvoltare și mai bună în curând, alături de Grecia.

Declarațiile de presă pot fi urmărite aici:

Declarații de presă comune ale Președintelui României cu Președintele Bulgariei

???? LIVE Declarații de presă comune ale Președintelui României, Klaus Iohannis, cu Președintele Bulgariei, Rumen Radev:

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Marţi, 15 martie 2022

15:30 - Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis, cei doi șefi de stat urmând să susțină la final declarații de presă comune.

Primirea Președintelui Republicii Bulgaria, Rumen Radev

???? LIVE Președintele României ????????, Klaus Iohannis, îl primește la Palatul Cotroceni pe Președintele Bulgariei ????????, Rumen Radev:

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Marţi, 15 martie 2022

14:30 – Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat după întâlnirea cu Manfred Weber că este foarte clar că nu există niciun fel de discuţie, la nivel european, despre o regândire a PNRR, în acest moment, relatează News.ro.

ADVERTISING

Cîțu a precizat că discuțiile purtate au vizat situaţia din Ucraina, precum şi reformele din PNRR.

”Aici, şi eu şi Manfred am spus foarte clar că România rămâne ancorată să facă toate reformele din PNRR şi nu există niciun fel de discuţie, la nivel european, despre o regândire a PNRR, în acest moment”, a afirmat Cîţu.

Florin Cîţu a mai subliniat faptul că implementarea PNRR înseamnă ”bani gratuiți” pentru România.

El a precizat că al treilea subiect de discuţie a fost legat de investiţiile în Uniunea Europeană, precum şi ”despre pericolul ca în aceste momente să se relaxeze, sau să existe, din partea celor de stânga, câteva programe populiste care să pună în pericol stabilitatea economică a Uniunii Europene”, dar ”atât PPE cât şi Partidul Naţional Liberal trebuie să rămână puternice” în fața lor, relatează News.ro.

Declarațiile integrale pot fi urmărite aici:

Declarație de presă susținută de Preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu și Președintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber

Declarație de presă susținută de Preşedintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu și Președintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Marţi, 15 martie 2022

Imagini de la întâlnirea dintre premierul Ciucă și Manfred Weber:

Ministrul Apărării din Belgia, Ludivine Dedonder, s-a întâlnit cu omologul rău român, Vasile Dîncu, având programate declarații de presă comune la ora 13:05.

Ministrul Dezvoltării Economice din Italia, Giancarlo Giorgetti, a avut o întrevedere la ora 15:00 cu premierul Nicolae Ciucă.

Activitate diplomatică intensă

Aceste vizite continuă seria de întâlniri oficiale la cel mai înalt nivel organizate în România de la începutul lunii, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Astfel, la Palatul Cotroceni au fost primiți, rând pe rând, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, ministrul de Externe al Canadei, Melanie Joy, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, precum și ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio.

De asemenea, întrevederi importante au avut loc în ultimele două săptămâni cu premierul Ciucă și cu alți membri ai Guvernului. Astfel, au mai fost prezenți în România directorul executiv al UNICEF, Catherine M. Russell, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, comisarul european pentru Ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, și ministrul german al Economiei, Svenja Schulze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇