Analiștii financiari cred că România ar putea adera la euro abia în 2035

Analiștii financiari cred că România ar putea adera la euro abia în 2035

Analiştii financiari membri ai CFA România estimează că aderarea la moneda europeană va avea loc într-un interval cuprins între 5 ani şi 20 de ani, media anticipaţiilor fiind de 11 ani.

Datele au reieşit în urma sondajului realizat în luna iulie, relatează Ziarul Financiar.

Cu această ocazie a fost exprimată şi o opinie că România nu va adera la zona euro (opinie care nu a intrat în calculul mediei anticipaţiilor).

În prezent, zona euro este formată din 20 de state membre UE, respectiv Austria, Belgia, Cipru, Croaţia, Finlanda, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia. Pe lângă acestea, Andorra, Monaco, San Marino şi Vatican sunt parte din zona euro, prin acorduri monetare.

ADVERTISING

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 13 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇