Americanii construiesc în România o centrală cu cea mai nouă tehnologie nucleară

Americanii construiesc în România o centrală cu cea mai nouă tehnologie nucleară

Joe Biden şi Klaus Iohannis vor anunţa, marţi, planul de a construi o centrală mică de reactoare modulare (SMR), prima de acest fel din România, în parteneriat cu US NuScale Power.

Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei, potrivit unui comunicat oficial al Casei Albe.

Potrivit sursei citate, parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte la 30.000 de locuri de muncă, pe măsură ce proiectul creşte.

ADVERTISING

Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat şi un viitor cu zero emisii, se mai precizează în comunicat.

Acest plan a fost anunțat în contextul unei serii de inițiative americane pentru promovarea energiei verzi și pentru crearea de oportunități de muncă în sectoare cheie precum energie, construcții sau cel auto.

Amintim că, în luna ianuarie, Nuclearelectrica a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum reactoarele 1 și 2.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇