AmCham avertizează: România riscă să devină „junk” pentru investitori dacă nu oprește derapajele economice

AmCham avertizează: România riscă să devină „junk” pentru investitori dacă nu oprește derapajele economice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Într-un apel direct către clasa politică, Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) avertizează că instabilitatea economică accentuată de o perioadă electorală prelungită riscă să deterioreze iremediabil încrederea investitorilor străini în România.

În numele celor peste 600 de companii membre – americane, internaționale și românești – AmCham cere responsabilitate, reforme reale și un dialog autentic cu mediul privat, pentru a evita prăbușirea economică.

„Alegerile trec, dar economia trebuie să rămână în picioare”, transmite organizația, care reprezintă firme cu o contribuție cumulată de 20% la PIB-ul României, active în 32 de sectoare economice.

AmCham atrage atenția că România se confruntă cu presiuni bugetare uriașe, climat investițional deteriorat și riscul real al retrogradării la statutul de țară „junk”, nerecomandată pentru investiții.

Organizația reafirmă că prioritatea zero trebuie să fie redresarea economică și echilibrarea macro-bugetară, iar accesarea fondurilor europene, în special cele din PNRR, este vitală pentru a scoate economia din criză.

În contextul unei probabile reconfigurări fiscale, AmCham avertizează că sectorul privat nu mai poate fi singurul care plătește nota de plată a crizelor succesive. „Aceste șocuri au fost absorbite de companii, dar capacitatea lor de a rezista a ajuns la limită”, subliniază organizația, într-un comunicat remis vineri spotmedia.ro.

Pentru 2025, AmCham transmite că România trebuie să se comporte ca un membru matur al UE, aliat de încredere în NATO și partener strategic pentru SUA.

De asemenea, aspiră să fie percepută ca un candidat serios la aderarea la OECD, poziții ce nu sunt „negociabile”.

AmCham își păstrează, ca și până acum, neutralitatea politică, fără a face recomandări de vot, dar solicită ca, indiferent de rezultatul alegerilor, decidenții politici să se angajeze fără întârziere într-un dialog real cu mediul privat, pentru stabilizarea economică a țării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇