Alarma lui Mario Draghi: Europa riscă să devină irelevantă în tehnologie, China și SUA nu mai respectă regulile

Alarma lui Mario Draghi: Europa riscă să devină irelevantă în tehnologie, China și SUA nu mai respectă regulile

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene trage un semnal de alarmă privind concurența de cele mai multe ori neloială cu care se confruntă industriile de vârf europene din partea Chinei și SUA, într-o lume în care ordinea internațională bazată pe reguli este în disoluție.

„Într-un climat internațional normal, am avut încredere în respectarea normelor de concurență echitabilă la nivel mondial și în ordinea internațională bazată pe reguli, și ne așteptatam ca și ceilalți parteneri să procedeze la fel. Dar schimbarea rapidă a întregii lumi care se desfășoară în prezent ne-a luat prin surprindere”, a spus Mario Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene, la Conferința la nivel înalt dedicată Pilonului European al Drepturilor Sociale.

ADVERTISING

Europa pierde cursa pentru competitivitate

„Cel mai important, în alte regiuni de pe glob nu se mai respectă regulile și se elaborează activ politici care le întăresc poziția de competitivitate. În cel mai bun caz, aceste politici sunt concepute să redirecționeze investițiile către propriile economii în detrimentul economiilor noastre; și, în cel mai rău caz, sunt concepute să ne facă să fim în permanență dependenți de ei”, a declarat Draghi, trăgând un semnal de alarmă asupra pericolului existențial care pândește Europa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„China, de exemplu, urmărește să acapareze și să internalizeze toate segmentele lanțului de aprovizionare în domeniile ce țin de tehnologiile verzi și avansate și să-și securizeze accesul la resursele necesare. Această expansiune rapidă duce la crearea de supracapacitate de producție semnificativă în mai multe sectoare și amenință să sufoce industriile noastre”, a spus el.

„SUA, la rândul lor, se folosesc de o politică industrială la scară largă pentru a atrage capacități de producție cu valoare adăugată mare în interiorul granițelor – inclusiv cea a companiilor europene – în timp ce duce o politică protecționistă pentru a exclude concurența și își folosește puterea geopolitică pentru a reorienta și a-și asigura lanțuri de aprovizionare sigure”, adaugă Draghi.

ADVERTISING

Europa nu are o strategie „Industrial Deal” pentru a concura la nivel global

 „Nu am avut niciodată un „Industrial Deal” echivalent la nivelul UE, deși Comisia a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a umple acest gol.

Ca atare, în ciuda unui număr de inițiative pozitive care sunt în desfășurare, încă ne lipsește o strategie generală privind modul în care să răspundem în mai multe domenii”, a atenționat Draghi.

Citeşte integral Alarma lui Mario Draghi: Europa riscă să devină irelevantă în tehnologie, China și SUA nu mai respectă regulile pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇