Aberațiile din "Ordonanța trenuleț": Cum ajunge un angajat cu salariul minim să câștige mai mult decât unul cu venit mai mare

Aberațiile din "Ordonanța trenuleț": Cum ajunge un angajat cu salariul minim să câștige mai mult decât unul cu venit mai mare

Ministerul Finanțelor a dezbătut, luni, proiectul de OUG a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative. Este cea mai lungă „ordonanță-trenuleț” dată de un guvern, prin care se operează simultan 51 de modificări legislative diferite, nu doar prin prorogare de termene, ci modificări de fond ale unor acte normative, afectând principiile pe care au fost construite, subliniază CNS Cartel ALFA într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

„Această ordonanță este măsura incompetenței actualei administrații, care guvernează prin măsuri ad-hoc și populiste, ignorând principiul constituțional de separare a bugetelor, după interesul politic de moment. Consecința gravă este distrugerea completă a încrederii cetățenilor în stat, prin măsuri iresponsabile care lovesc la temelia relației individ-societate sau individ-stat, pe care se bazează contractul social”, subliniază confederația sindicală.

Astfel, modificări fiscale care produc inechitate socială sunt adoptate cu o superficialitate șocantă, fără nicio analiză de substanță și fără luarea în considerare a unor soluții alternative, propuse de partenerii sociali, susţine Cartel ALFA.

ADVERTISING

Cum sunt avantajați angajații cu salariul minim

CNS Cartel ALFA enumeră problemele pe care le va produce introducerea ca regulă a scutirii fiscale pentru 200 de lei din salariul minim brut, atât pentru impozit, cât și pentru taxe sociale:

  • Scutirea nu se aplică și salariilor mai mari de salariul minim, ceea ce distruge politica de motivare salarială bazată pe competențe și experiență.
  • Angajatul A, încadrat cu salariul minim de 3.000 lei brut, va avea un venit net mai mare decât salariatul B, încadrat cu 3.100 lei și același venit net cu al salariatului C, încadrat cu 3.340 lei brut.
  • Deși contribuie mai puțin, salariatul cu salariul minim va avea același punctaj la pensie, iar pentru pensionarii actuali în plată bugetul va fi diminuat.
  • Deși s-au propus variante prin care să se acorde acest sprijin celor cu salarii mici, dar fără introducerea de noi inechități, Guvernul le ignoră și merge orbește înainte cu aceste "soluții" populiste, ineficiente și dăunătoare.

Această situație este analizată și de Claudiu Năsui, președintele Comisiei de Antreprenoriat și Turism din Camerei Deputaților (USR), într-un comunicat remis SpotMedia.ro. Scutirea de taxe prevăzută de proiectul de ordonanță pentru suma de 200 de lei din veniturile salariale ar urma să se aplice doar pentru persoanele care îndeplinesc două condiții cumulativ:

ADVERTISING

1) au salariul de bază brut lunar din contractul de muncă egal cu salariul minim brut, adică 3.000 lei în 2023;
2) au venitul salarial brut total din același contract de muncă până în 4.000 lei.

"Guvernul PSD-PNL propune o nouă aberație fiscală. După supraimpozitarea muncii part-time, acum vine cu impozitarea diferențiată la același salariu. Doi salariați, cu același venit salarial brut, vor putea să plătească taxe diferite și să aibă salarii nete diferite. La fix același salariu", a declarat Claudiu Năsui.

Noua aberație fiscală are loc deoarece angajatul cu un salariu de bază de 3.000 lei, plus un alt avantaj de 100 lei, va beneficia de scutirea de taxe și va avea un salariu net de 1.953 lei. În schimb, angajatul care are același venit salarial brut de 3.100 lei nu va mai beneficia de scutirea de taxe și va avea un salariu net mai mic, de 1.870 lei, a explicat acesta.

Iată situația comparativă:

Angajat 1 / Angajat 2
Salariu de bază: 3.000 lei / 3.100 lei
Scutire de taxe: 200 / 0
Bonus: 100 / 0
Total brut: 3.100 / 3.100
CAS 725 / 775
CASS 290 / 310
Deducere personală 570 / 570
Impozit pe venit 132 / 145
Total taxe 1.147 / 1.230
Salariu net 1.953 / 1.870

ADVERTISING

Reglementarea ar încuraja angajații "la alb" cu salariu între 3.001-4.000 lei să își reducă salariul de bază și să primească diferența ca bonus, pentru a beneficia de reducerea de 200 de lei, arată Năsui.

În mod similar, angajații "la alb" cu un salariu puțin peste 4.000 lei vor fi încurajați să își modifice salariul de bază la 3.000 lei și să primească diferența de 999 lei prin bonusuri în afara salariului de bază, de asemenea, ca să beneficieze și ei de deducerea de 200 de lei.

CNS Cartel ALFA critică acest mod de calcul. "Este o perioadă extrem de dificilă pentru toți și mai ales pentru cei cu venituri mici și foarte mici, aflați într-o proporție covârșitoare în totalul populației. O treime din populație (6,6 milioane persoane) trăia în 2021 în condiții de deprivare materială și socială, neavând acces la bunuri și servicii considerate minime pentru un trai decent (INSSE). Acest număr este probabil mult mai mare acum, după scumpirile din ultimul an și scăderea puterii de cumpărare determinată de creșterea prețurilor.

Din acest motiv, măsurile Guvernului trebuie să vizeze cu prioritate creșterea veniturilor populației pentru a face față scăderii puterii de cumpărare și a nivelului de trai.

În schimb, Guvernul inventează tot felul de mecanisme și jonglerii fiscale pentru a masca diverse forme de susținere și ajutoare sociale. Efectul este însă introducerea de nenumărate distorsiuni, de noi inechități și aberații legislative, care, din experiență, am constatat că sunt greu sau imposibil de corectat ulterior", arată organizația sindicală.

Totodată, creșterea cu doar 10% a salariilor în sectorul public nu acoperă nici măcar rata inflației.

Acest lucru va amplifica frustrările salariaților și va adăuga la inechitățile determinate de aplicarea incompletă și neunitară a legii salarizării publice, din nou cei cu salarii mici fiind și cei mai nedreptățiți.

Nu există voință politică pentru rezolvarea problemei pensiilor

Și subiectul sensibil al pensiilor se află în analiza confederației sindicale care acuză Guvernul de lipsă de comunicare.

"Deși se apropie termenele din PNRR pentru reforma sistemului de pensii (Jaloanele 214 și 215), partenerii sociali nu au primit încă nici măcar o schiță a unei propuneri de lege pentru un sistem de pensii bazat pe contributivitate. Este o opacitate totală în ceea ce privește elaborarea de politici publice.

Nivelul de competență al actualului Executiv este extrem de scăzut. Chiar și atunci când diverse propuneri sunt supuse dezbaterii cu partenerii sociali, acestea nu sunt însoțite de o minimă documentație, analiză sau argumentare.

Pe subiectul reformei pensiilor, a avut loc o singură întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale în cursul lunii octombrie și nici până acum nu s-a primit vreun document elaborat de experți sau care să cuprindă punctul de vedere al guvernului în privința punctelor discutate.

Astfel, concluzia evidentă este că lipsește complet voința politică pentru a readuce sistemul de pensii în parametri echitabili și eliminarea aberațiilor care creează atât de multă diviziune și inechitate în societatea românească", arată Biroul Național al CNS Cartel ALFA.

Organizația atrage atenția că aceste măsuri împing cetățenii către partidele populiste, de extremă dreaptă și anti-sistem, accentuând tensiunile sociale și generând premisele declanșării unor ample acțiuni de protest.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇