8 sfaturi care te ajută să-ți înmulțești banii: Ce trebuie să faci ca să ai o situație financiară bună

8 sfaturi care te ajută să-ți înmulțești banii: Ce trebuie să faci ca să ai o situație financiară bună

Nu există o formulă magică pentru a te îmbogăți. Dar dacă respecți câteva principii sănătoase situația ta financiară se va îmbunătăți continuu.

Cum să ai mai mulți bani? – o întrebare pe care mulți și-o pun, deși răspunsul e la îndemână. Pe scurt, trebuie să cheltuiești mai puțin decât câștigi și să economisești cât de mult poți.

Desigur, dacă ar fi așa de simplu cum sună, toată lumea ar face ușor avere. Însă viața e complicată - când totul se scumpește de la o lună la alta, inflația e la un nivel ridicat, iar viitorul este imprevizibil, pare imposibil să reduci cheltuielile și să mai faci și economii.

Există, totuși, câteva trucuri care te ajută să depășești provocările și să-ți înmulțești banii, să ajungi la o siguranță financiară, scrie Forbes.

  1. Stabilește-ți obiectivele financiare

Ca să faci rost de bani, trebuie să definești clar ce înseamnă pentru tine să ai bani. Visezi la o avere imensă sau te-ai mulțumi și cu câteva zeci de mii de euro în cont?

Conceptul bogăției diferă de la o persoană la alta, așa că trebuie să-ți clarifici această noțiune și să schițezi un plan potrivit pentru tine. Ca să-ți conturezi cât mai bine obiectivele, pune-ți aceste întrebări:

ADVERTISING
  • Când te vei pensiona?
  • Ce achiziții importante - o casă, o mașină, un teren - visezi să faci?
  • Plănuiești să-ți întemeiezi o familie?
  • Trebuie să faci economii pentru educația copilului?
  • Ce vei face când vei ieși la pensie? Te retragi undeva, într-un loc liniștit? Vei călători? Vei continua să lucrezi ocazional?
  • Ce fel de moștenire vrei să le lași copiilor și familiei?

Răspunzând la astfel de întrebări vei putea să-ți stabilești țintele financiare și să decizi câți bani trebuie să pui deoparte ca să-ți îndeplinești obiectivul.

  1. Scapă de datorii

Nu toate datoriile sunt un lucru rău, dar cele cu dobânzi mari reprezintă o amenințare pentru stabilitatea ta financiară. Trebuie să scapi de datoriile apăsătoare și să-ți menții datoriile suportabile, cum ar fi ipoteca, la un nivel acceptabil.

Metoda avalanșei datoriilor e una dintre cele mai populare modalități de a reduce rapid cheltuielile și de a scăpa de dobânzile mari. Această strategie presupune să plătești mai întâi datoriile cu dobânda cea mai mare și să faci doar plățile minime pentru celelalte datorii. Odată achitate ratele cele mai mari, vei folosi banii pe care îi dădeai înainte pentru a stinge următoarea datorie cu cea mai mare dobândă.

ADVERTISING

Deși ai putea fi tentat să accelerezi plata datoriilor cu cea mai mică dobândă, mai gândește-te: pe termen lung câștigi mai mult dacă scapi întâi de cele mai costisitoare datorii.

  1. Fă-ți o plasă de siguranță

E vital să ai un fond de urgență ca să poți să-ți înmulțești banii. Nu te ajută cu nimic să ai acțiuni sau alte investiții - îți trebuie lichidități la care să ai acces rapid puse într-un mijloc de economisire cu risc minim, într-un cuantum suficient care să te protejeze și să facă inutile alte variante mai costisitoare, de pildă, un card de credit cu dobânzi mari.

Mulți experți recomandă să pui deoparte o sumă de bani care să-ți acopere cheltuielile pe trei până la șase luni, dar cuantumul de care ai nevoie pentru a te simți în siguranță ar putea fi mai mic sau mai mare decât atât, în funcție de necesitățile tale. În orice caz, fă-ți fondul de urgență, pune-l într-un cont de economii cu o dobândă cât mai mare și nu uita să pui banii la loc după ce îi folosești. Iar dacă nu apelezi la ei, cu atât mai bine, dar caută să depui constant o sumă minimă de care te poți dispensa - se va aduna o mică avere.

ADVERTISING
  1. Începe să investești

Cu cât aștepți mai mult până investești, cu atât îți ia mai mult să-ți înmulțești banii. Nu e suficient să faci economii. Ca să ai mai mulți bani și chiar ca să te îmbogățești, trebuie să-ți pui banii să lucreze pentru tine, nu să lucrezi tu pentru ei.

Nu-i ușor să înveți cum să investești, dar sunt multe surse din care te poți inspira: cărți, site-uri, publicații financiare, podcast-uri etc. Orice fel de investiție decizi să faci, începe cu pași mici, nu te avânta și nu uita să-ți menții contribuțiile regulate în conturile de investiții.

  1. Diversifică-ți portofoliul

Cea mai importantă lecție care trebuie învățată din criza criptomonedelor din 2022 este eterna povață a experților financiari: să nu pui toate ouăle într-un singur coș. Iar acesta e și unul dintre sfaturile cele mai importante când faci investiții: diversificarea.

După ce ai început această aventură ca investitor, trebuie să ai tot timpul în vedere construirea unui portofoliu diversificat. Asta îți va proteja banii de o mare cădere care se poate întâmpla când ai toți banii pe un singur pariu, fie că e vorba de criptomonede, de acțiuni care merg strună acum sau de vreo "mega-lovitură" de care ți-a spus un prieten.

Portofoliu diversificat înseamnă să-ți pui banii într-un mix de investiții potrivite cu obiectivele tale. Când ești tânăr, îți poți asuma investiții mai riscante, fiindcă ai timp să recuperezi inevitabilele scăderi ale pieței. Cu cât înaintezi în vârstă și te apropii de o situație financiară bună, ar trebui să faci pariuri mai puțin riscante, ca să-ți protejezi banii.

  1. Crește-ți veniturile

Cu cât câștigi mai mulți bani acum, cu atât mai repede vei ajunge la obiectivul urmărit - o situație financiară foarte bună. Creșterea veniturilor actuale te ajută să clădești un ciclu solid prin care să câștigi mai mult, investind mai mult și câștigând mai mult.

Probabil cel mai simplu mod de a-ți mări veniturile este să țintești o avansare la locul de muncă sau o dezvoltare a ocupației tale. Pentru asta trebuie să-ți analizezi aptitudinile, să le perfecționezi, să-ți dezvolți altele și să cauți mentori de la care să înveți.

Dacă nu sunt perspective de avansare și prevezi o lungă stagnare, poate că e mai bine să te gândești la o schimbare a domeniului de activitate.

Poți să-ți crești veniturile încercând și o colaborare sau deschizând o mică afacere. Colaborarea poate fi ceva temporar, dar îți va aduce niște bani în plus cu care să-ți plătești datoriile sau să-ți mărești bugetul de investiții.

  1. Descoperă conceptul FIRE

FIRE înseamnă Financial Independence, Retire Early (FIRE) - Independență financiară, pensionare timpurie. E un concept care câștigă tot mai mulți adepți în Statele Unite și, chiar dacă e mai potrivit realității sociale de peste ocean, principiile sale pot fi aplicate și în România.

În esență, FIRE presupune să tai toate cheltuielile cât mai mult posibil pentru a crește suma disponibilă pentru investiții. De pildă, în loc să cheltuiești banii pe ratele la mașină și asigurări auto, renunți la mașină și folosești transportul în comun sau bicicleta, oricât de incomod ar fi. E un exemplu extrem, dar cei care sunt dispuși să renunțe la cât mai multe cheltuieli își măresc cel mai mult șansele de a atinge independența financiară, adică să aibă suficienți bani încât să nu mai depindă de un loc de muncă.

Pentru a atinge acest obiectiv, poți urma regula 25 - economisești de 25 de ori cheltuielile anuale înainte de a te retrage devreme. De exemplu, dacă ai cheltuieli de 6.000 de euro pe an, când vei economisi 150.000 de euro, vei fi independent financiar.

Strategiile FIRE te pot ajuta să te îmbogățești mai repede decât crezi fără un plan agresiv de economisire. Există mai multe bloguri, precum cel al celebrului Mr. Money Mustache, care explică pe larg principiile acestui curent.

  1. Evită înșelătoriile

Există un motiv pentru care sintagma "îmbogățire rapidă" e urmată de obicei de termenul "țeapă": chiar există extrem de puține moduri în care să te îmbunătățești rapid și oricine îți spune că nu e așa probabil încearcă să te atragă într-o înșelătorie.

Să atingi independența financiară implică să știi ce vrei și să ai disciplina de a face ceea ce este necesar pentru asta. Toate acestea cer timp, dar este realizabil și merită. Fă-ți un plan și ține-te de el - vei vedea progresul când faci pașii corecți pentru a-ți clădi o situație financiară bună.

Dacă cineva îți șoptește despre "o combinație sigură" pe care "nu trebuie s-o ratezi", ai grijă. Ține minte că nimic nu e sigur, că puține lucruri se întâmplă pe cât de repede ți-ai dori și că să ajungi la o situație financiară bună este marele tău premiu pentru planul pe care îl duci la îndeplinire cu răbdare.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇