5 semne că ești pregătit să investești

5 semne că ești pregătit să investești

Toți suntem învățați să punem bani deoparte, să economisim pentru „vremuri grele”. Însă ce ar fi dacă ai putea să înmulțești o parte din ei, ca să asiguri un viitor mai bun, pentru tine și familia ta?

Pare destul de dificil să-ți dai seama cum poți face acest lucru. Oare ar putea fi investițiile la bursă o soluție optimă? 

Dacă da, cum ajungem să ne dăm seama că suntem pregătiți să investim? Poate că suntem deja și n-am conștientizat acest lucru. 

Urmărește cele 5 semne care îți indică dacă ești sau nu pregătit din punct de vedere financiar, intelectual și emoțional pentru investiții.

Ești pe plus cu banii în fiecare lună 

Dacă îți rămân lunar, în mod constant, bani din salariu sau alte venituri – după ce ți-ai plătit deja facturile, ai pus bani deoparte pentru costurile fixe lunare și cele anuale (cum ar fi impozitele pe proprietate sau asigurarea auto), ți-ai asigurat un fond de urgență pentru cheltuieli neprevăzute și ți-ai plătit ratele la bunurile pentru care ai făcut împrumuturi la bănci – înseamnă că ai putea să aloci o parte din câștigurile tale investițiilor la bursă.

ADVERTISING

Pentru început, nu ai nevoie de sume mari. Sigur, cu cât ai mai mulți bani, cu atât ai mai multe opțiuni pentru a-ți crește șansele de câștig, însă nu este un „must”. La XTB, de exemplu, poți investi în acțiunile unei companii cu doar 100 de dolari și un comision de 0%, pentru un rulaj lunar de până la 100.000 Euro. 

Vrei să crești din toate punctele de vedere

Ai o dorință reală de a-ți crește averea. Nu vrei să fii lacom, ci un administrator responsabil al banilor tăi. Poate că, „împăcând și capra și varza”, prin investiția într-o anumită companie sau un anumit sector, care sunt semnificativ importante pentru tine, ai putea chiar contribui la schimbarea în bine a lumii.  

Spre exemplu, investind în energia solară, promovezi sursele de energie regenerabilă.

Sau ai putea alege să investești într-o tehnologie care poate ajuta dezvoltarea țărilor din lumea a treia.

ADVERTISING

Chiar dacă ești plătit cu un salariu mediu, realizezi că investiția ta te poate împlini pe mai multe planuri. Îți atingi obiectivele de viață într-un mod în care pur și simplu economisirea lunară nu o poate face.

Visezi că vei putea trăi din investiții, nu din câștigurile lunare

De multe ori, visurile devin realitate. Dacă-ți dorești cu adevărat ca, în viitor, sursa ta sigură de venit să înlocuiască sau să suplimenteze salariul prin vânzarea de acțiuni, fonduri mutuale sau ETF-uri și/sau colectarea plăților din dividende, cu siguranță ești pe drumul cel bun. În acest fel, vei putea să percepi investițiile la bursă drept niște mecanisme de protejare a viitorului.

Apreciezi adrenalina în viața ta și ești dispus să înveți din greșeli

Nu trebuie să fii genul de persoană care face alpinism, parașutism sau bungee jumping în fiecare weekend pentru a fi gata să faci față adrenalinei din investiții. 

ADVERTISING

Totuși, cele din urmă nu sunt făcute pentru toți. Ele se pretează mai mult persoanelor care realizează că riscul și incertitudinea pot face viața mai interesantă și plină de satisfacții.

Totodată, investițiile sunt pentru cei care învață din greșeli. Într-adevăr, este enervant și frustrant că trebuie să înveți investind bani reali, bani câștigați cu greu. 

Dar lecțiile învățate din experiențele din viața reală, nu din cărți, sunt cele care te fac cu adevărat mai bun. Important este să poți extrage o învățătură din fiecare experiență, bună sau rea, astfel încât să poți gândi în perspectivă și să te perfecționezi continuu ca investitor.

Foarte important de știut pentru procesul tău de învățare este că un broker precum XTB îți permite să deschizi un cont demo, înainte de a-ți deschide un cont real, în care poți tranzacționa cu bani fictivi pentru a exersa și a întelege mai bine mecanismele tranzacționării.

Investițiile, ca hobby

Nu trebuie să fii Warren Buffett pentru a începe să investești, dar trebuie să acorzi măcar câteva ore pe lună educației financiare, să înțelegi câteva elemente de bază despre activele în care ai putea investi. Ar trebui să știi măcar ce este o acțiune (o cotă-parte din proprietatea unei companii) sau un Exchange Traded Fund (ETF - fond care îți permite să obții expunere pe mai multe acțiuni dintr-un anumit domeniu).

Ești gata să începi? Așadar, dacă te afli în cel puțin trei din cele cinci situații prezentate, înseamnă că ești pregătit să  începi să investești la bursă, pentru a face banii să muncească pentru tine, nu viceversa.


Ai în vedere riscurile:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇