Cum să alegi cele mai bune companii în care să investești și ce acțiuni să cumperi

Cum să alegi cele mai bune companii în care să investești și ce acțiuni să cumperi

„A investi este simplu, dar nu este ușor”, se pare că a spus la un moment dat Warren Buffet. Pare o idee simplă să cumperi acțiuni subevaluate și cu potențial semnificativ de creștere. Cu toate acestea, factorii psihologici fac ca acest lucru să fie dificil, întrucât investitorii se comportă adesea irațional din cauza emoțiilor.

Cumpărarea celor mai bune sau promițătoare acțiuni nu este suficientă. Ar trebui să lași logica, nu emoțiile, să predomine asupra portofoliului de investiții. Prin urmare, învățarea finanțelor comportamentale diferențiază pe cei mai de succes investitori de cei „doar buni”. Unele greșeli sunt inevitabile, așa că dorința de a învăța din greșeli este o trăsătură esențială pentru traderi și investitori.

Investițiile în acțiuni și evaluarea acestora

Un aspect cheie pentru a înțelege modul în care funcționează piața mondială bursieră este de a aprofunda ideea de tranzacționare – cum este posibil ca cineva să dobândească o parte a unei companii? 

Răspunsul este foarte simplu: investițiile în acțiuni sunt posibile pentru investitorii din întreaga lume (atât instituționali, cât și individuali), deoarece companiile publice sunt listate la o bursă (cunoscută și sub numele de bursă de valori).

ADVERTISING

Evaluarea unei acțiuni este un subiect foarte larg, dar și crucial, deoarece investitorii instituționali își bazează adesea deciziile pe modelarea financiară. Fiecare investitor ar trebui să poată înțelege valorile de bază ale evaluării pentru acțiuni, precum raportul P/E, raportul P/S, EV/EBITDA și altele. Abordarea multiplilor poate fi deosebit de utilă, deoarece este relativ ușor de utilizat. Se bazează pe ideea că acțiuni similare se tranzacționează la prețuri similare. Metoda îi ajută pe investitori să evalueze dacă compania este subevaluată sau supraevaluată în raport cu companiile din același domeniu.

Multiplii de valoare

Pentru a calcula dacă investiția într-o anumită companie îți va genera profit poți folosi multiplii de valoare. Cu ajutorul acestora, se poate determina dacă există oportunități de tranzacționare. Cei mai cunoscuți multipli de valoare sunt:

  1. Câștigul pe acțiune (Earnings per share - EPS) – acesta este un multiplu de valoare care calculează suma venitului net câștigat pentru fiecare acțiune. Cu alte cuvinte, această sumă este reprezentată de banii câștigați pe fiecare acțiune, dacă întreg profitul este împărțit la numărul total de acțiuni la finalul anului. Oarecum, reflectă și profitabilitatea companiei din perspectiva unui acționar. Cu cât este mai mare, cu atât sunt mai atractive acțiunile pentru investitori.
  1. Raportul preț-câștig (P/E) – Raportul preț câștig este cel mai cunoscut indicator de evaluare a unei investiții. Regula generală este: cu cât P/E este mai mic, cu atât acțiunea este mai atractivă. În pofida imperfecțiunilor sale, este cel mai adesea raportat de participanții la piață. Reprezintă evaluarea prețului acțiunii unei companii în comparație cu câștigul pe acțiune. Un raport cu valoare mare însemnă că investitorii trebuie să plătească mai mult pentru câștigurile de azi, în timp ce o valoare mică înseamnă că acestea devin mai ieftine. În plus, acțiunile cu o valoare mare P/E pot fi prea scumpe, ceea ce le transformă în investiții neatractive. 
  1. Randamentul dividendelor (Dividend Yield - DY) – indică  cât de mult plătește o companie sub formă de dividende în fiecare an, în raport cu prețul pe acțiune. Randamentul dividendelor este reprezentat ca procentaj și poate fi calculat împărțind valoarea dividendelor plătite într-un anumit an pe acțiune la valoarea unei acțiuni. Raportul este un instrument util pentru așa numiții “investitori de dividende” care sunt în căutarea acțiunilor care au o creștere stabilă și plătesc dividende solide.
ADVERTISING

Există, desigur, mulți alți multipli de valoare care pot fi folosiți în analiza acțiunilor. Trebuie să alegi indicatorii utili în strategia ta, exact ca în cazul randamentului dividendelor.

CFD-uri pe acțiuni

CFD-urile sunt mult mai flexibiledecât acțiunile clasice, oferind posibilitatea să profiți de orice mișcare a prețului, în sus sau în jos, atunci când piața se mișcă conform previziunilor tale. Tranzacționarea CFD-urilor permite să deschizi tranzacții long (buy) dacă consideri că prețul unei acțiuni va crește sau tranzacții short (sell) dacă crezi că prețul va scădea.

În schimb, cumpărarea unui CFD nu îți dă dreptul de proprietate în cadrul unei companiei. Pe de altă parte, cumpărarea unei acțiuni clasice, da. Asta înseamnă că poți decide asupra viitorului companiei dacă ești proprietar al acțiunilor sale și dacă deții un număr semnificativ de acțiuni, desigur, ceea ce nu este posibil însă atunci când deții un CFD.

Chiar și în cazul CFD-urilor pe acțiuni, poți căuta companii care plătesc dividende deoarece prin intermediul CFD-urilor poți beneficia de ajustări de cash, echivalentul dividendului net (pozițiile long sunt supuse unei ajustări pozitive de cash) sau brut (pozițiile short sunt supuse unei ajustări negative de cash).

ADVERTISING

Identificarea oportunităților de tranzacționare

Market Screener este un instrument foarte folositor care ne ajută să identificăm potențialele oportunități de tranzacționare într-un mod mult mai rapid și eficient. De exemplu, poți fi interesat de companii cu o rată de P/E mai mare de 1.5, sau pur și simplu cauți să investești în acțiuni cu o capitalizare mare. Aici intervine Market Screener-ul.

Frumusețea acestui instrument constă în posibilitatea de a căuta în sute de piețe la nivel global într-o clipă și de a filtra rezultatele după criterii foarte specifice. Acesta este de ajutor în crearea de strategii de tranzacționare economisind în cele din urmă timp și efort.

Un portofoliu de investiții cât mai divers

Diversificarea nu înseamnă altceva decât să te asiguri că „nu îți pui toate ouăle într-un coș”, deoarece dacă acest coș cade, toate ouăle se vor sparge. O metodă de diversificare este în funcție de capitalizarea bursieră. Capitalizarea de piață se referă la valoarea totală a tuturor acțiunilor tranzacționate public ale unei anumite companii. Aceasta este metoda de determinare a dimensiunii companiei.

Posibilitatea de a varia investițiile prin instrumente din diferite țări / regiuni ale lumii este o altă formă de diversificare. De exemplu, în loc să deții doar companii americane, îți poți compune portofoliul cu acțiuni ale companiilor cu sediul în Statele Unite, Marea Britanie și Germania. Astfel, este posibil să se realizeze un portofoliu bazat, de exemplu, în proporție de 50% pe piețele dezvoltate și 50% pe piețele în curs de dezvoltare.

De asemenea, poți aplica diversificarea după indicii bursieri. În afară de indicii din SUA sau Europa, XTB oferă acces la CFD-uri pe indici bursieri din Asia sau America de Sud.

Poți adăuga ETF-uri sau CFD-uri aur în portofoliul tău de investiții. Aceste instrumente cresc, de obicei, atunci când o criză afectează economia. Prin urmare, în afară de metodele descrise de diversificare, merită luată în considerare și diversificarea între piețe. De asemenea, poți modifica fără probleme dimensiunea expunerii pe piețe individuale.

O platformă de tranzacționare eficientă și „user friendly” 

Construirea unui portofoliu diversificat și menținerea contactului permanent cu investițiile se bazează pe o platformă de tranzacționare de ultimă generație, precum xStation 5, disponibilă și în varianta pe mobil, pe care o poți accesa oricând dorești și oriunde te-ai afla. Să ai mai multe categorii de instrumente disponibile la doar câteva click-uri distanță este un lucru foarte important pentru o strategie de tranzacționare de succes. O platformă trebuie să fie prietenoasă cu utilizatorul și intuitivă, ușor de folosit și, mai ales accesibilă în permanență.

Fie că vorbim despre acțiuni, ETF-uri, instrumente cu deținere sau derivate, CFD-uri, instrumente de tip Forex, este important să le poți accesa pe toate în aceeași platformă și gama lor să fie cât mai extinsă pe piețe, industrii, arii geografice, în așa fel încât să permită o diversificare sănătoasa a portofoliului și un management al riscului adecvat.

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 72% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.