Record absolut: 4,3 miliarde de euro a împrumutat Guvernul de la populație în 2023. Azi începe o nouă ediție Tezaur 2024

Record absolut: 4,3 miliarde de euro a împrumutat Guvernul de la populație în 2023. Azi începe o nouă ediție Tezaur 2024

4,3 miliarde de euro – aceasta este suma cu care românii au creditat statul în 2023.

Este vorba despre un nou record de bani pe care Guvernul i-a împrumutat direct de la populație – 21,6 miliarde lei, potrivit calculelor Profit.ro.

Statul a ajuns dator prin cele două programe prin care Ministerul de Finanțe se împrumută de la români: Tezaur (subscriere online, prin Trezorerie și Poștă) și Fidelis (prin bănci partenere, titlurile sunt listate la bursă).

În timp ce dobânzile oferite populației nu mai sunt la fel de atractive comparativ cu alți ani, cele două programe prezintă încă unele avantaje, cum ar fi faptul că veniturile din dobânzi nu sunt impozabile.

ADVERTISING

Dacă se iau în calcul absolut toate împrumuturile Guvernului făcute anul trecut la bănci, investitori mari, instituții internaționale și populație, ajungem la 200 miliarde de lei (adică 40 de miliarde de euro).

Azi începe a doua ediţie Tezaur 2024

Azi, 15 ianuarie, începe a doua ediţie a programului de titluri de stat Tezaur din 2024, care are dobânzi anuale de 6,10% şi, respectiv, 7% şi scadenţe de 1 şi 3 ani.

”Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în formă dematerializată. Românii care doresc să-şi investească economiile în titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor pot consulta Ghidul investitorului”, informează Ministerul Finanţelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între 15 ianuarie 2024 – 8 februarie 2024 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi Ghid Tezaur online şi Tezaur online;
  • Între 15 ianuarie 2024 – 9 februarie 2024 de la sedile Trezoreriei;
  • Între 15 ianuarie 2024 – 8 februarie 2024 în mediul urban şi 15 ianuarie 2024 – 7 februarie 2024 în mediul rural, de la Poşta Română
ADVERTISING

Dobânda este anuală.

Titlurile de stat sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit 18 ani.

Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇