14 milioane de joburi vor dispărea la nivel global în următorii cinci ani

14 milioane de joburi vor dispărea la nivel global în următorii cinci ani

Piața globală a muncii va fi zgudită de perturbări masive în următorii cinci ani, pe fondul unei deteriorări a situației economice, de pe o parte, și al adoptării de către companii într-o măsură tot mai mare a unor tehnologii precum inteligența artficială, pe de alta, arată un raport al Forumului Economic Mondial.

Conform unui sondaj la care au participat peste 800 de companii, angajatorii se așteaptă să creeze 69 de milioane de locuri de muncă noi până în 2027 și să elimine 83 de milioane de poziții, notează CNN. Rezultă astfel o pierdere netă de 14 milioane de locuri de muncă, echivalentul a 2% din forța de muncă actuală.

ADVERTISING

Tranziția către sistemele de energie regenerabile va avea un puternic impact în sensul creării de noi locuri de muncă, în timp ce încetinirea creșterii economice și creșterea inflației vor duce la dispariția unor joburi.

Adoptarea inteligenței artificiale într-un ritm tot mai alert va avea efecte atât pozitive, cât și negative. Companiile vor avea nevoie de angajați noi care să le ajute să implementeze și să gestioneze noile instrumente. Pe de altă parte, deoarece roboții vor putea înlocui oamenii în anumite situații, multe poziții vor fi pur și simplu eliminate. Până în 2027 ar putea fi cu 26 de milioane mai puține joburi administrative și de tip record-keeping, estimează Forumul Economic Mondial.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În aceste condiții, are loc o regândire a competențelor de care angajații au nevoie, companiile punând acum mai mult accent pe capacitatea de a utiliza eficient instrumentele de inteligență artificială, decât pe competențele din domeniul programării.

C.S.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇