Elon Musk a înființat o companie de AI. Vrea AI fără constrângerile ChatGPT. Recent a cerut 6 luni de pauză în dezvoltarea Inteligenței Artificiale

Elon Musk a înființat o companie de AI. Vrea AI fără constrângerile ChatGPT. Recent a cerut 6 luni de pauză în dezvoltarea Inteligenței Artificiale

Elon Musk a înfiinţat X.AI, o companie înmatriculată în Nevada, care are ca domeniu de activitate inteligenţa artificială.

Noua companie a fost înfiinţată oficial pe 9 martie, conform documentelor oficiale, avându-l pe Elon Musk pe postul de director şi pe Jared Birchall,  directorul biroului de familie al lui Musk, listat ca secretar.

Pe 29 martie, Elon Musk cerea o pauză de 6 luni în dezvoltarea Inteligenței Artificiale, spunând că există riscuri profunde pentru omenire.

Ce se știe despre noua companie

Denumirea noii companii corespunde brandului X Corp, sub care Musk vrea să construiască o super aplicaţie (o aplicaţie care poate îngloba un mare număr de funcţii şi servicii) şi în care a fost integrat deja şi Twitter Inc.

ADVERTISING

Zvonurile despre înfiinţarea unei companii de AI de către Elon Musk circulă de mai multe săptămâni, acesta lăsând de înţeles în mai multe rânduri că ar dori ca AI-ul generativ să fie lipsit de constrângerile impuse de OpenAI în cazul lui ChatGPT.

Potrivit Financial Times, citat de Reuters, Elon Musk lucrează la lansarea unui start-up de inteligenţă artificială care va rivaliza cu OpenAI, producătorul ChatGPT. Potrivit surselor consultate de FT, Musk formează o echipă de cercetători şi ingineri AI, potrivit FT, şi este, de asemenea, în discuţii cu unii investitori ai SpaceX şi Tesla despre investiţii în noua sa afacere.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Musk şi-a asigurat de la Nvidia mii de unităţi de procesare grafică, sisteme care alimentează calculul necesar pentru sarcini intensive, cum ar fi AI şi grafică de vârf. Acţiunile companiei producătoare de cipuri, care a refuzat să comenteze pe această temă, au crescut vineri în urma acestei informaţii.

Nu era clar dacă firma are legătură cu iniţiativele lui Musk în domeniul AI, anunţate de Musk. Miliardarul nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Musk și AI

Istoria lui Elon Musk cu AI a început cu mulți ani în urmă. El este unul dintre co-fondatorii OpenAI, care a început ca organizaţie non-profit în 2015, dar a demisionat din consiliul companiei în 2018, după ce nu a fost lăsat să conducă compania, iar rolul său a fost preluat de Microsoft.

ADVERTISING

Pe 29 martie, Elon Musk a semnat alături de mai multe personalități și experți în domeniul tehnologiei o scrisoare deschisă prin care solicită o pauză de cel puțin șase luni în dezvoltarea unor sisteme de inteligență artificială, susținând că acestea prezintă riscuri majore pentru omenire.

„Sistemele AI devin acum competitive pentru oameni la sarcini generale și trebuie să ne întrebăm: ar trebui să lăsăm mașinile să ne invadeze canalele de informare cu propagandă și neadevăr? Ar trebui să automatizăm toate locurile de muncă, inclusiv pe cele făcute din pasiune? Ar trebui să dezvoltăm minți non-umane care în cele din urmă să ne copleșească, să ne depășească și să ne înlocuiască? Ar trebui să riscăm să pierdem controlul asupra civilizației noastre?

Asemenea decizii nu trebuie să fie delegate liderilor din domeniul tehnologiei. Sistemele AI puternice ar trebui să fie dezvoltate doar după ce suntem încrezători că efectele lor vor fi pozitive, iar riscurile lor vor fi controlabile”, se arată în scrisoare.

Context

Companiile de tehnologie, de la Microsoft la Alphabet, compania mamă a Google, fac eforturi pentru a include Generative AI, tehnologia din spatele chatbotului de succs ChatGPT, în ofertele lor.

Cu toate acestea, ChatGPT se confruntă şi cu respingere, deoarece autorităţile de reglementare solicită reguli bine definite înainte de adoptarea sa în masă.

Italia a interzis ChatGPT din cauza problemelor legate de confidenţialitate, în timp ce un organism european de supraveghere a confidenţialităţii a creat un grup operativ, într-un prim pas către o politică comună pentru AI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇