Apple rival cu Tesla? Hyundai confirmă planurile pentru un vehicul electric

Apple rival cu Tesla? Hyundai confirmă planurile pentru un vehicul electric

Producătorul sud coreean Hyundai Motor Co a confirmat vineri că se află în discuții incipiente cu Apple pentru a dezvolta un vehicul electric autonom, după ce presa locală a vorbit despre o potențială colaborare a celor două firme.

În urma veștii, acțiunile Hyundai au urcat cu 25%, scrie Reuters.

O știre în presa locală a determinat producătorul sud coreean să reacționeze

La începutul zilei de vineri, Korea Economic Daily TV susținea că producătorul iPhone și Hyundai se află în discuții pentru a dezvolta vehicule electrice autonome până în 2027 și să producă baterii pentru mașinile electrice în fabricile sale americane operate fie de Hyundai, fie de producătorul afiliat Kia Motors Corp. Televiziunea nu a citat însă, o sursă pentru aceste informații.

ADVERTISING

Știrea ar fi apărut după ce Reuters a scris că Apple are planuri de a dezvolta tehnologii pentru vehicule autonome și că și-a propus să producă până în 2024 un vehicul folosind tehnologia sa de ultimă oră pentru bateria electrică.

În urma informațiilor apărute în presă, compania Hyundai a confirmat veștile subliniind însă că totul se află doar la nivel de discuții.

”Apple și Hyundai se află în discuții, dar la nivel incipient, nu s-a luat nicio decizie încă”, se arată într-un comunicat de presă citat de Reuters, fără a oferi mai multe detalii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ulterior, compania a revenit adăugând că a primit numeroase solicitări de cooperare pentru vehicule electrice autonome de la mai multe companii, fără a oferi, însă, nume.

Apple refuză să comenteze

Apple, în schimb, a refuzat să comenteze informația, în spiritul tradiției sale de a-și ține planurile în umbră până în ultimul moment.

O mașină electrică dezvoltată sub brandul Apple ar putea fi o provocare pentru liderul pieței de automobile electrice Tesla, notează Reuters.

Nu se știe cine va asambla această mașină, încă, însă analiștii susțin că Apple se va baza cu siguranță pe un producător auto, ca partener.

ADVERTISING

”Win-Win situation”

Hyundai și Apple deja lucrează împreună pentru a dezvolta CarPlay, softul Apple prin care se pot conecta telefoanele iPhone la o serie de vehicule.

”Alegerea Apple de a externaliza producția vehiculului către Hyundai ar avea logică deoarece producătorul coreean este cunoscut pentru calitatea mașinilor sale”, susține Jeong Yun-woo, fost designer la Hyundai și actual profesor UNIST în Coreea de Sud.

Analiștii mai spun că Apple ar putea fi interesat să folosească platforma autovehiculelor electrice Hyundai, inclusiv fabricile sale, pentru a reduce costurile necesare dezvoltării și producției de vehicule.

”E posibil ca Apple să vadă în Hyundai partenerul ideal, deoarece când vine vorba despre producătorii auto americani, aceștia deja se află în parteneriate consolidate pe care Apple preferă să le evite. În plus, costul forței de muncă în Statele Unite este mult mai mare decât cel al Hyundai, ceea ce reprezintă adesea un aspect deosebit de important în producția auto.

Un parteneriat cu Apple ar fi un lucru bun și pentru Hyundai, ale căror vânzări la nivel global au scăzut anul trecut cu 15% pe fondul cererii scăzute determinate de pandemie.

De fapt, doar vestea unui posibil parteneriat a făcut ca acțiunile sale să crească, adăugând într-o singură zi aproape 8 miliarde de dolari la valoarea de piață a producătorului sud coreean.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇